dORSZ NA SZPINAKU Z CHRUPIĄCĄ PAREZANOWĄ POSYPKĄ

POTRZEBNE SKŁADNIKI

  • filet z dorsza 400 g
  • szpinak 500 g
  • ziemniaki 4 sztuki
  • bułka tarta 30 – 40 g
  • parmezan tarty drobno 40 g
  • oliwa z oliwek 30 g
  • czosnek 2-3 ząbki
  • serek typu almette 40 g
  • przyprawy: sól, pieprz , papryka słodka

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Ziemniaki obieramy i kroimy w słupki. Polewamy łyżką oliwy, przyprawiamy ( sól, pieprz, papryka). Mieszamy.
  2. Dorsz kroimy na 4 kawałki. Przyprawiamy solą i pieprzem
  3. Przygotowujemy posypkę. W miseczce mieszamy bułkę tartą, 2 łyżki oliwy z oliwek oraz parmezan.
  4. Gotową posypkę nakładamy na dorsza. Wkładamy do piekarnika nastawionego na 180 stopni na ok. 20 minut. Ziemniaki również.
  5. w międzyczasie przygotowujemy szpinak. Na patelnie wlewamy łyżeczkę oliwy. Dodajemy szpinak i dusimy aż się rozmrozi. Przyprawiamy solą, piperzem oraz oregano. Dodajemy łyżkę serka kanapkowego np. almette i mieszamy.
  6. Gotowe danie przekładamy na talerze.

WARTOŚC ODŻYWCZA ( 1 porcji)

ENERGIA 433 kcal

BIAŁKO 32,9 g

TŁUSZCZE 17,7 g

WĘGLOWODANY 39,7 g

BŁONNIK6,2 g

Przewijanie do góry