POTRZEBNE SKŁADNIKI
- filet z dorsza 400 g
- szpinak 500 g
- ziemniaki 4 sztuki
- bułka tarta 30 – 40 g
- parmezan tarty drobno 40 g
- oliwa z oliwek 30 g
- czosnek 2-3 ząbki
- serek typu almette 40 g
- przyprawy: sól, pieprz , papryka słodka
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Ziemniaki obieramy i kroimy w słupki. Polewamy łyżką oliwy, przyprawiamy ( sól, pieprz, papryka). Mieszamy.
- Dorsz kroimy na 4 kawałki. Przyprawiamy solą i pieprzem
- Przygotowujemy posypkę. W miseczce mieszamy bułkę tartą, 2 łyżki oliwy z oliwek oraz parmezan.
- Gotową posypkę nakładamy na dorsza. Wkładamy do piekarnika nastawionego na 180 stopni na ok. 20 minut. Ziemniaki również.
- w międzyczasie przygotowujemy szpinak. Na patelnie wlewamy łyżeczkę oliwy. Dodajemy szpinak i dusimy aż się rozmrozi. Przyprawiamy solą, piperzem oraz oregano. Dodajemy łyżkę serka kanapkowego np. almette i mieszamy.
- Gotowe danie przekładamy na talerze.
WARTOŚC ODŻYWCZA ( 1 porcji)
ENERGIA 433 kcal
BIAŁKO 32,9 g
TŁUSZCZE 17,7 g
WĘGLOWODANY 39,7 g
BŁONNIK6,2 g