Sezon na szparagi – jest to niezwykle niskokaloryczne warzywo ponieważ 100 g szparagów dostarcza zaledwie 20 kcal. Szparagi zawierają witaminy A,K,C oraz kwas foliowy a także żelazo i wapń. Szparagi idealnie sprawdzają się przy redukcji masy ciała ze względu na fakt jak mało energii wnoszą do diety.
POTRZEBNE SKŁADNIKI
- mięso z piersi kurczaka 150 g
- szparagi 80 g ( 5 szt)
- makaron pełnoziarnisty 80 g
- serek kremowy np. almette, philadelphia, delicate itp 15 g
- jogurt naturalny gęsty 70 g
- pomidorki koktajlowe 80 g 4 szt
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Zielone szparagi obieramy.
Obrane i umyte szparagi wrzucamy do garnka z gotującą się wodą na 2-3 minuty. Kolejno przelewamy je zimną wodą.
Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu ( u mnie tagiatelle bo uwielbiam i taki też miałam w domu ale nada się również np. penne).
Mięso z piersi kurczaka kroimy w nierówną kostkę.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i smażymy na niej kurczaka. Przyprawiamy go solą i pieprzem.
Do kurczaka dodajemy pokrojone w 3 centymetrowe części szparagi. Dodamy jogurt wymieszany z kremowym serkiem. Całość dokładnie mieszamy i przyprawiamy gałką muszkatową, solą i pieprzem. Dodajemy pomidorki koktajlowe. Przekładamy na talerze.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA
ENERGIA 490 kcal
BIAŁKO 48 g
TŁUSZCZE 8,5 g
WĘGLOWODANY 54,3 g
BŁONNIK 7,1 g
Szukasz dietetyka w Poznaniu ? Zapraszam na konsultacje. Umów się już dziś.