MAKARON ZE SZPARAGAMI I KURCZAKIEM

Sezon na szparagi – jest to niezwykle niskokaloryczne warzywo ponieważ 100 g szparagów dostarcza zaledwie 20 kcal. Szparagi zawierają witaminy A,K,C oraz kwas foliowy a także żelazo i wapń. Szparagi idealnie sprawdzają się przy redukcji masy ciała ze względu na fakt jak mało energii wnoszą do diety.

POTRZEBNE SKŁADNIKI

  • mięso z piersi kurczaka 150 g
  • szparagi 80 g ( 5 szt)
  • makaron pełnoziarnisty 80 g
  • serek kremowy np. almette, philadelphia, delicate itp 15 g
  • jogurt naturalny gęsty 70 g
  • pomidorki koktajlowe 80 g 4 szt

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Zielone szparagi obieramy.

Obrane i umyte szparagi wrzucamy do garnka z gotującą się wodą na 2-3 minuty. Kolejno przelewamy je zimną wodą.

Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu ( u mnie tagiatelle bo uwielbiam i taki też miałam w domu ale nada się również np. penne).

Mięso z piersi kurczaka kroimy w nierówną kostkę.

Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i smażymy na niej kurczaka. Przyprawiamy go solą i pieprzem.

Do kurczaka dodajemy pokrojone w 3 centymetrowe części szparagi. Dodamy jogurt wymieszany z kremowym serkiem. Całość dokładnie mieszamy i przyprawiamy gałką muszkatową, solą i pieprzem. Dodajemy pomidorki koktajlowe. Przekładamy na talerze.

WARTOŚĆ ODŻYWCZA

ENERGIA 490 kcal

BIAŁKO 48 g

TŁUSZCZE 8,5 g

WĘGLOWODANY 54,3 g

BŁONNIK 7,1 g

Szukasz dietetyka w Poznaniu ? Zapraszam na konsultacje. Umów się już dziś.

Przewijanie do góry