Jeśli lubisz azjatyckie smaki to pad thai jest właśnie dla Ciebie. Danie kuchni tajskiej w dietetycznej wersji. Twój dietetyk uwielbia przekształcać klasyczne dania w trochę bardziej odchudzoną wersję.
POTRZEBNE SKŁADNIKI NA 1 PORCJĘ
- mięso z piersi kurczaka 150 g
- makaron ryżowy 50 g
- jaja kurze 1 szt 50 g
- papryka czerwona 50 g (1/3 sztuki)
- sos sojowy 3 łyżki
- sok ze świeżej limonki 10 g
- miód 1 łyżeczka
- olej 5 g ( 1 łyżeczka)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Makaron ugotować. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić pokrojonego w kostkę i przyprawionego kurczaka. Następnie pokroić w kostkę paprykę i dorzucić na patelnię. Przygotować sos: połączyć sos sojowy z miodem (ewentualnie innym słodziłem) oraz odrobiną soku z limonki/cytryny. Na patelnie dodać ugotowany makaron, dolać sos i całość dokładnie wymieszać. Zrobić wolną przestrzeń na patelni, wbić jajko, podsmażyć do bardzo delikatnego ścięcia i dokładnie wymieszać. Chwilę potrzymać na patelni, a następnie skosztować i ewentualnie do całej potrawy na patelnię dodać więcej sosu sojowego/słodzidła/soku z limonki/cytryny (ilość wedle uznania). Potrawę przełożyć na talerz. Całość posypać posiekanym szczypiorkiem oraz orzeszkami ziemnymi (polecam je lekko posiekać).
WARTOŚĆ ODŻYWCZA
ENERGIA 526 kcal
BIAŁKO 42,2 g
TŁUSZCZE 12,6 g
WĘGLOWODANY 61,3 g
BŁONNIK 2,3 g
Szukasz dietetyka w Poznaniu ? Zapraszam na konsultacje. Umów się już dziś.