POTRZEBNE SKŁADNIKI
- mięso mielone z piersi indyka 50 g
- ser typu feta 10 g
- czosnek 3 g ( ząbek)
- pietruszka natka 4 g
- ryż biały 25 g ( 1/4 woreczka)
- cebula 15 g ( plaster)
- śmietana 18% tłuszczu 15 g
- papryka czerwona 150 g ( 1 średnia sztuka)
- jogurt naturalny 23 g ( łyżka)
- oliwa z oliwek 5 g
- oliwki 10 g
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Zanim zaczniesz: przygotuj naczynie żaroodporne. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni (termoobieg) lub 200 stopni (góra-dół)
Farsz: Drobno siekamy czosnek, cebulę kroimy w kostkę, siekamy natkę pietruszki i kruszymy ser sałatkowy typu greckiego. Czosnek rozcieramy z
solą. Mielone mięso mieszamy w misce z czosnkiem roztartym z solą, pokrojoną w kostkę cebulą, posiekaną natką pietruszki, ugotowanym ryżem i
pokruszonym serem sałatkowym. Dokładnie mieszamy. Doprawiamy 1 łyżką oregano, dużą ilością mielonego pieprzu i mieszamy.
Papryki: Papryki myjemy, odcinamy ich górną część i wyjmujemy gniazda nasienne. Każdą paprykę w środku doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem, solą i oregano. Tak przygotowane papryki nadziewamy farszem. Na każdą paprykę nakładamy z powrotem wcześniej odciętą górną część.
Papryki układamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy je niewielką ilością oliwy z oliwek. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni
Sos: oliwki siekamy drobno, dodajemy śmietanę zmieszaną z jogurtem naturalnym i pokrojony ząbek czosnku. Doprawiamy pieprzem, lekko solimy
i odstawiamy na 10-15 minut.
Jak podawać? Upieczone papryki przekładamy na talerz. Sos przelewamy do mniejszej miseczki.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA
ENERGIA 290 kcal
BIAŁKO 18,9 g
TŁUSZCZE 11,1 g
WĘGLOWODANY 35 g
BŁONNIK 6,3 g
Szukasz dietetyka w Poznaniu ? Zapraszam na konsultacje.