PAPRYKI FASZEROWANE MIĘSEM I RYŻEM

POTRZEBNE SKŁADNIKI

  • mięso mielone z piersi indyka 50 g
  • ser typu feta 10 g
  • czosnek 3 g ( ząbek)
  • pietruszka natka 4 g
  • ryż biały 25 g ( 1/4 woreczka)
  • cebula 15 g ( plaster)
  • śmietana 18% tłuszczu 15 g
  • papryka czerwona 150 g ( 1 średnia sztuka)
  • jogurt naturalny 23 g ( łyżka)
  • oliwa z oliwek 5 g
  • oliwki 10 g

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Zanim zaczniesz: przygotuj naczynie żaroodporne. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni (termoobieg) lub 200 stopni (góra-dół)


Farsz: Drobno siekamy czosnek, cebulę kroimy w kostkę, siekamy natkę pietruszki i kruszymy ser sałatkowy typu greckiego. Czosnek rozcieramy z
solą. Mielone mięso mieszamy w misce z czosnkiem roztartym z solą, pokrojoną w kostkę cebulą, posiekaną natką pietruszki, ugotowanym ryżem i
pokruszonym serem sałatkowym. Dokładnie mieszamy. Doprawiamy 1 łyżką oregano, dużą ilością mielonego pieprzu i mieszamy.


Papryki: Papryki myjemy, odcinamy ich górną część i wyjmujemy gniazda nasienne. Każdą paprykę w środku doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem, solą i oregano. Tak przygotowane papryki nadziewamy farszem. Na każdą paprykę nakładamy z powrotem wcześniej odciętą górną część.
Papryki układamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy je niewielką ilością oliwy z oliwek. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni

Sos: oliwki siekamy drobno, dodajemy śmietanę zmieszaną z jogurtem naturalnym i pokrojony ząbek czosnku. Doprawiamy pieprzem, lekko solimy
i odstawiamy na 10-15 minut.
Jak podawać? Upieczone papryki przekładamy na talerz. Sos przelewamy do mniejszej miseczki.

WARTOŚĆ ODŻYWCZA

ENERGIA 290 kcal

BIAŁKO 18,9 g

TŁUSZCZE 11,1 g

WĘGLOWODANY 35 g

BŁONNIK 6,3 g

Szukasz dietetyka w Poznaniu ? Zapraszam na konsultacje.

Przewijanie do góry