PIZZA ZE SKYRA

Pizza to ukochane danie kuchni włoskiej większości Polaków. Myślę, że mało kto pogardzi kawałkiem tego przysmaku. Można przygotować pizzę w sposób wysokobiałkowy i niskokaloryczny.

Przedstawiam poniżej przepis na pizzę idealną na redukcji masy ciała i dla budowy masy mięśniowej ( ma bardzo dużo białka).

POTRZEBNE SKŁADNIKI

  • jaja kurze 50 g ( 1 sztuka)
  • skyr naturalny 150 g ( 1 opakowanie)
  • mąka pszenna lub orkiszowa 100g
  • koncentrat pomidorowy 30 g
  • mozzarella 60 g
  • szynka parmeńska 54 g ( 3 plastry)
  • rukola 10 g
  • pomidorki kilk sztuk

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Skyr miksujemy z mąką i jajkiem oraz odrobiną soli. Na blaszce wykładamy papier do pieczenia i wylewamy powstałe ciasto, formujemy w kształt pizzy. Ciasto pieczemy w piekarniku nastawionym na 220 stopni przez 10 minut. Wyjmujemy ciasto, smarujemy koncentratem lub keczupem. Nakładamy mozzarellę i szynkę. Pieczemy kolejne 7 minut. Pizze wyjmujemy, posypujemy rukolą i dodajemy pomidorki przekrojone na połówki.

WARTOŚĆ ODŻYWCZA ( CAŁEJ PIZZY)

ENERGIA 793 kcal

BIAŁKO 67,2 g

TŁUSZCZE 18,5 g

WĘGLOWODANY 93 g

BŁONNIK 5 g

Szukasz dietetyka w Poznaniu ? Zapraszam na konsultacje.

Przewijanie do góry