Pizza to ukochane danie kuchni włoskiej większości Polaków. Myślę, że mało kto pogardzi kawałkiem tego przysmaku. Można przygotować pizzę w sposób wysokobiałkowy i niskokaloryczny.
Przedstawiam poniżej przepis na pizzę idealną na redukcji masy ciała i dla budowy masy mięśniowej ( ma bardzo dużo białka).
POTRZEBNE SKŁADNIKI
- jaja kurze 50 g ( 1 sztuka)
- skyr naturalny 150 g ( 1 opakowanie)
- mąka pszenna lub orkiszowa 100g
- koncentrat pomidorowy 30 g
- mozzarella 60 g
- szynka parmeńska 54 g ( 3 plastry)
- rukola 10 g
- pomidorki kilk sztuk
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Skyr miksujemy z mąką i jajkiem oraz odrobiną soli. Na blaszce wykładamy papier do pieczenia i wylewamy powstałe ciasto, formujemy w kształt pizzy. Ciasto pieczemy w piekarniku nastawionym na 220 stopni przez 10 minut. Wyjmujemy ciasto, smarujemy koncentratem lub keczupem. Nakładamy mozzarellę i szynkę. Pieczemy kolejne 7 minut. Pizze wyjmujemy, posypujemy rukolą i dodajemy pomidorki przekrojone na połówki.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA ( CAŁEJ PIZZY)
ENERGIA 793 kcal
BIAŁKO 67,2 g
TŁUSZCZE 18,5 g
WĘGLOWODANY 93 g
BŁONNIK 5 g
Szukasz dietetyka w Poznaniu ? Zapraszam na konsultacje.