Zapiekanka z gnocchi z mięsem mielonym i mozzarellą

Zapiekanka z gnocchi z mięsem mielonym i mozzarellą. Dietetyk Poznań mgr Sylwia Rozenkop-Nowaczyk.

POTRZEBNE SKŁADNIKI

➡️gnocchi lub kopytka 100 g

mięso mielone ( u mnie z fileta z indyka) 150 g

➡️cebula 30 g

➡️czosnek 1 ząbek

➡️oliwa z oliwek 1 łyżka

➡️mozzarella 60 g

➡️pomidory w puszce 100 g ( 1/4 puszki)

Przyprawy

sól

pieprz

papryka słodka

papryka ostra

zioła prowansalskie

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1.Na oleju usmażyć posiekanką w kosteczkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek.

2.Do cebulki i czonsku dodać mięso. Przyprawić solą, piperzem, papryką, ziołami prowansalskimi. Udusić pod przykryciem. 3.Dodać pomidory w puszcze i dusić jeszcze kilka minut

4.Kluseczki ugotować w wodzie wg. przepisu na opakowaniu,

5.W naczyniu żaroodpornym układać kluseczki, kolejno mięso w sosie pomidorowym. całość posypać startą na tarce mozzarellą.

6.Piec w piekarniku na 180 stopni przez 20 minut.

WARTOŚĆ ODŻYWCZA PODANEJ PORCJI

ENERGIA 555 kcal

BIAŁKO 49 g

TŁUSZCZE 19 g

WĘGLOWODANY 46 g

Scroll to Top