dietetyk insulinooporność poznań

Małe wielkie kroki dla insulinoopornych

Jak wiecie nie jestem fanką restrykcji. Trzymanie się restrykcji bardzo często niszczy nasze relacje z jedzeniem. Uważam, że można zaplanować dietę tak żeby była zdrowa, odpowiednio zbilansowana ale żeby też dobrze nam się z nią żyło i nam smakowała. Niektóre schorzenia wpędzają nas w błędne koło restrykcyjnych diet i unikania bardzo wielu produktów. Jednym z wielu schorzeń z którymi do mnie trafiacie jest insulinooporność. Pytacie czego nie mogę jeść przy IO ? Według mnie wystarczy zacząć odżywiać się zdrowiej i zmienić krok po kroku pewne nawyki. Oczywiście są metody na obniżenie indeksu glikemicznego potrawy, są produkty które zwiększają insulinowrażliwość i super jeśli się tym interesujemy.

Na początek polecam wprowadzić stopniowe zmiany do swojego jadłospisu np.

  • zamienić pszenny chleb na np. żytni, razowy dzięki czemu w naszej diecie będzie więcej błonnika, a co za tym idzie zmniejszy się indeks glikemiczny posiłku
  • zamienić owoce suszone na świeże, niestety owoce suszone zawierają dużo więcej cukru niż owoce świeże
  • zamień cuker/ miód/ syrop klonowy na słodzik np. ksylitol czy erytrytol, słodziki mają niski indeks glikemiczny i nie będą miały większego wpływu na poziom Twojego cukru w surowicy krwi
  • zamień makaron pszenny na pełnoziarnisty lub przynajmniej nie rozgotowuj makaronu. Makaron pełnoziarnisty dostarczy więcej błonnika i zmniejszy IG posiłku, poza tym dania które są rozgotowane mają wyższy IG

mgr Sylwia Rozenkop-Nowaczyk dietetyk kliniczny, dietetyk dziecięcy, psychodietetyk

Masz insulinooporność i nie wiesz jak ułożyć swój jadłospis ? Zapraszam na konsultacje,