PIZZA WŁOSKA NA CIENKIM SPODZIE

POTRZEBNE SKŁADNIKI NA 4 PIZZE ( CIASTO)

  • mąka pszenna 500 g
  • woda ciepła 325 g
  • drożdże 25 g
  • sól 1 łyżeczka

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Mąkę wsyp do większej miski, dodaj sól.
  2. Do dzbanka z wodą dodaj drożdże i dokładnie rozmieszaj.
  3. Wodę z drożdżami wlej do miski z mąką i wyrób dokładnie ciasto.
  4. Ciasto co jakiś czas przekładaj na pół.
  5. Podziel ciasto na 4 porcje.
  6. Odstaw ciasto na 2 h do wyrośnięcia.
  7. Piekarnik nagrzej do 240 stopni.
  8. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, delikatnie posyp mąką i dłońmi rozłóż ciasto na blaszce.
  9. Nałóż na ciasto sos i dodatki ( u mnie sos pomidorowy, mozzarella, camembert, pomidorki i rukola)

SOS POMIDOROWY

  • pomidory w puszce 400 g
  • czosnek 2 ząbki
  • oliwa z oliwek 10 g

Sos pomidorowy
W rondelku rozgrzej oliwę i dodaj posiekany ząbek czosnku. Wrzuć pomidory z puszki, sół, pieprz, oregano i odrobinę cukru. Podgrzewaj przez kilka minut. Zmiksuj na gładką masę.

WARTOŚĆ ENERGETYCZNA 1 PIZZY

ENERGIA 694 kcal

BIAŁKO 34,1 g

TŁUSZCZE 19,3 g

WĘGLOWODANY 98,4 g