POTRZEBNE SKŁADNIKI NA 4 PIZZE ( CIASTO)
- mąka pszenna 500 g
- woda ciepła 325 g
- drożdże 25 g
- sól 1 łyżeczka
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Mąkę wsyp do większej miski, dodaj sól.
- Do dzbanka z wodą dodaj drożdże i dokładnie rozmieszaj.
- Wodę z drożdżami wlej do miski z mąką i wyrób dokładnie ciasto.
- Ciasto co jakiś czas przekładaj na pół.
- Podziel ciasto na 4 porcje.
- Odstaw ciasto na 2 h do wyrośnięcia.
- Piekarnik nagrzej do 240 stopni.
- Blachę wyłóż papierem do pieczenia, delikatnie posyp mąką i dłońmi rozłóż ciasto na blaszce.
- Nałóż na ciasto sos i dodatki ( u mnie sos pomidorowy, mozzarella, camembert, pomidorki i rukola)
SOS POMIDOROWY
- pomidory w puszce 400 g
- czosnek 2 ząbki
- oliwa z oliwek 10 g
Sos pomidorowy
W rondelku rozgrzej oliwę i dodaj posiekany ząbek czosnku. Wrzuć pomidory z puszki, sół, pieprz, oregano i odrobinę cukru. Podgrzewaj przez kilka minut. Zmiksuj na gładką masę.
WARTOŚĆ ENERGETYCZNA 1 PIZZY
ENERGIA 694 kcal
BIAŁKO 34,1 g
TŁUSZCZE 19,3 g
WĘGLOWODANY 98,4 g