dietetyk poznań

KINDER COUNTRY

POTRZEBNE SKŁADNIKI

  • skyr wanililiowy 150 g
  • ser twarogowy chudy 100 g
  • miód pszczeli 20 g
  • czekolaga gorzka 10 g
  • zboże ekspanowane ( u mnie orkisz) 10 g
  • mleko spożywcze 2 % tłuszczu 20 g

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Skyr zmiksować z twarogiem i miodem na gładką masę.
  2. Czekoladę rozpuścić razem z mlekiem
  3. Na dno naczynia wyłożyć masę serową i polać czekoladą.
  4. Całość posypać zbożem ekspandowanym.

WARTOŚĆ ODŻYWCZA

Energia 390 kcal

Białko 37,2 g

Tłuszcze 4,6 g

Węglowodany 49,5 g

mgr Sylwia Rozenkop-Nowaczyk – dietetyk kliniczny, dietetyk dziecięcy, psychodietetyk