dietetyk poznań

SKYRNIK – JEDNOPORCJOWY SERNIK

Skyrnik jednoporcjowy to deser dla większości osób – dla osoby, która ćwiczy i potrzebuje więcej białka w swojej diecie oraz dla osoby, która ma insulinooporność czy cukrzycę. Dobry pomysł również dla osób odchudzających się na diecie redukcyjnej ponieważ jest niskokaloryczny i niskotłuszczowy.

POTRZEBNE SKŁADNIKI

  • skyr naturalny 150 g
  • jaja kurze 60 g
  • budyń waniliowy bez cukru 10 g
  • erytrytol 3 łyżeczki
  • dowolne owoce 50 g

Sposób przygotowania

  1. Piekarnik nagrzej do 170 stopni ( najlepiej na termoobieg)
  2. Białko oddziel od żółtka.
  3. Białko ubij na pianę z erytrolem ( lub innsym słodzidłem, którego używasz)
  4. Dodaj żółtko, skyr, budyń waniliowy i miksuj do połączenia składników.
  5. Udekoruj dowolnymi owocami sezonowymi – ja użyłam mrożonych truskawek i jeżyn bo akurat takie owoce miałam.
  6. Piecz w piekarniku około 20 – 25 minut
  7. Jedz na ciepło lub na zimno.
dietetyk poznań

WARTOŚĆ ODŻYWCZA ( na podaną porcję)

https://www.high-endrolex.com/13

Energia 229 kcal

Białko 25,8 g

Tłuszcze 5,9 g

Węglowodany 33,9 g

Błonnik 1,5 g

mgr Sylwia Rozenkop-Nowaczyk – dietetyk kliniczny, dietetyk dziecięcy, psychodietetyk