Skyrnik jednoporcjowy to deser dla większości osób – dla osoby, która ćwiczy i potrzebuje więcej białka w swojej diecie oraz dla osoby, która ma insulinooporność czy cukrzycę. Dobry pomysł również dla osób odchudzających się na diecie redukcyjnej ponieważ jest niskokaloryczny i niskotłuszczowy.
POTRZEBNE SKŁADNIKI
- skyr naturalny 150 g
- jaja kurze 60 g
- budyń waniliowy bez cukru 10 g
- erytrytol 3 łyżeczki
- dowolne owoce 50 g
Sposób przygotowania
- Piekarnik nagrzej do 170 stopni ( najlepiej na termoobieg)
- Białko oddziel od żółtka.
- Białko ubij na pianę z erytrolem ( lub innsym słodzidłem, którego używasz)
- Dodaj żółtko, skyr, budyń waniliowy i miksuj do połączenia składników.
- Udekoruj dowolnymi owocami sezonowymi – ja użyłam mrożonych truskawek i jeżyn bo akurat takie owoce miałam.
- Piecz w piekarniku około 20 – 25 minut
- Jedz na ciepło lub na zimno.

WARTOŚĆ ODŻYWCZA ( na podaną porcję)
Energia 229 kcal
Białko 25,8 g
Tłuszcze 5,9 g
Węglowodany 33,9 g
Błonnik 1,5 g
mgr Sylwia Rozenkop-Nowaczyk – dietetyk kliniczny, dietetyk dziecięcy, psychodietetyk