POTRZEBNE SKŁADNIKI
- skyr naturalny 150 g ( 1 kubek)
- jajko 1 szt
- mąka pszenna ( lub inna np. orkiszowa) 100 g
- sól ( szczypta)
- mozzarella light 60 g ( pół kulki)
- szynka parmeńska 50 g (3 plastry)
- koncentrat pomidorowym lub keczup 40 g
- rukola
- pomidorki koktajlowe 6 szt
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Skyr miksujemy z mąką i jajkiem oraz odrobiną soli. Na blaszce wykładamy papier do pieczenia i wylewamy powstałe ciasto, formujemy w kształt pizzy. Ciasto pieczemy w piekarniku nastawionym na 220 stopni przez 10 minut. Wyjmujemy ciasto, smarujemy koncentratem lub keczupem. Nakładamy mozzarellę i szynkę. Pieczemy kolejne 7 minut. Pizzę wyjmujemy, posypujemy rukolą i dodajemy pomidorki przekrojone na połówki.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA ( podaję na całą pizzę ale spokojnie można ją podzielić na 2 porcje)
Energia 793 kcal
Białko 67,2 g
Tłuszcze 18,5 g
Błonnik 5 g

Jeśli chcesz zredukować swoją masę ciała i jeść takie pyszne potrawy ułożę dla Ciebie spersonalizowany, indywidualny jadłospis. Dieta dopasowana do Twoich preferencji smakowych oraz jednostek chorobowych.