dietetyk poznań

SZYBKA, NISKOKALORYCZNA PIZZA

POTRZEBNE SKŁADNIKI

  • skyr naturalny 150 g ( 1 kubek)
  • jajko 1 szt
  • mąka pszenna ( lub inna np. orkiszowa) 100 g
  • sól ( szczypta)
  • mozzarella light 60 g ( pół kulki)
  • szynka parmeńska 50 g (3 plastry)
  • koncentrat pomidorowym lub keczup 40 g
  • rukola
  • pomidorki koktajlowe 6 szt

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Skyr miksujemy z mąką i jajkiem oraz odrobiną soli. Na blaszce wykładamy papier do pieczenia i wylewamy powstałe ciasto, formujemy w kształt pizzy. Ciasto pieczemy w piekarniku nastawionym na 220 stopni przez 10 minut. Wyjmujemy ciasto, smarujemy koncentratem lub keczupem. Nakładamy mozzarellę i szynkę. Pieczemy kolejne 7 minut. Pizzę wyjmujemy, posypujemy rukolą i dodajemy pomidorki przekrojone na połówki.

WARTOŚĆ ODŻYWCZA ( podaję na całą pizzę ale spokojnie można ją podzielić na 2 porcje)

Energia 793 kcal

Białko 67,2 g

Tłuszcze 18,5 g

Błonnik 5 g

dietetyk poznań

Jeśli chcesz zredukować swoją masę ciała i jeść takie pyszne potrawy ułożę dla Ciebie spersonalizowany, indywidualny jadłospis. Dieta dopasowana do Twoich preferencji smakowych oraz jednostek chorobowych.