Kakao Theobroma cacao L. To roślina uprawiana w tropikalnych regionach świata. Głównymi producentami są kraje Afryki Zachodniej, Ameryki Południowej i Indonezji.
Kakao zawiera składniki bioaktywne takie jak polifenole oraz alkaloidy purynowe. Składniki kakao wykazują silne działanie przeciwutleniające. Stwierdzono, że napój kakaowy wykazuje silniejsze działanie przeciwutleniające niż herbata i czerwone wino. Co za tym idzie znaczne ilości przeciwutleniaczy zawiera także czekolada. Liczne badania potwierdzają hamujący wpływ kakao i czekolady na powstawanie różnych nowotworów m. in. sutka, trzustki, płuc, tarczycy, żołądka czy wątroby.
Badania wykazały także, że kakao wpływa ochronnie na hiperglikemię u osób z cukrzycą. Inne badania natomiast pokazują korzystny wpływ spożywania czekolady na układ sercowo-naczyniowy.
Kakao to produkt, który w składzie zawiera ponad 300 różnych składników ( kwasy tłuszczowe, witaminy, składniki mineralne, metyloksantyny i aminokwasy. Witaminy zawarte w kakao to głównie niacyna i ryboflawina, a do składników mineralnych możemy zaliczyć magnez, żelazo, potas, wapń, fosfor czy cynk.
100 g kakao zawiera 230 kcal, 20 g białka, 14 g tłuszczu i 58 g węglowodanów oraz 37 g błonnika.
Kakao bez dodatku cukru ma niski indeks glikemiczny IG= 20. Dzięki niskiemu IG oraz zdolności zwiększania wrażliwości tkanek na insulinę i pozytywnemu wpływowi na metabolizm glukozy kakao jest produktem zalecanym dla osób z cukrzycą i insulinoopornością.
Kakao ma wpływ również na nasz układ sercowo-naczyniowy, ponieważ zawiera substancje o działaniu kardioprotekcyjnym takie jak katechiny, epikatechiny, procyjanidyny i resweratrol, które obniżają ciśnienie krwi. Flawonoidy ponadto mają wpływ na profil lipidowy oraz hamowanie agregacji płytek krwi.
Alkaloidy purynowe zawarte w kakao mogą również pozytywnie wpływać na pamięć i koncentracje poprawiając skupienie i ułatwiając zapamiętywanie. Spożywanie kakao może mieć również hamujący wpływ na występowanie chorób neurodegeneracyjnych w tym choroby Alzheimera i Parkinsona.
Jeden ze skutków spożywania kakao to również lepszy humor. Zawarte a kakao kofeina, teofilinia i teotrombina wykazują działanie psychoaktywne. Kakao ma nawet śladowe ilości morfiny i kokainy.
Podsumowując, kakao warto włączyć do diety ponieważ:
- ma niski indeks glikemiczny
- ma ochronny wpływ na powstawanie cukrzycy typu II
- zawiera witaminy takie jak niacyna i ryboflawina
- zawiera magnez, cynk, wapń, żelazo, potas,
- ma działanie hipotensyjne ( obniża ciśnienie krwi)
- poprawia pamięć i koncentracje
- poprawia nastrój dzięki zawartości związków psychoaktywnych
- chroni przed występowaniem chorób neurodegeneracyjcnych takich jak choroba Alzheimera i Parkinsona
- ma działanie przeciwnowotworowe
Czy są osoby, które nie powinny spożywać kakao ?
Do osób, które powinny ograniczyć kakao w swojej diecie należą osoby chorujące na refluks żołądkowo- przełykowy. Kakao przyczynia się do opóźniania opróżniania żołądka. Osoby będące na diecie lekkostrawnej również nie powinny spożywać kakao.
