dietetyk poznań

PIECZONA OWSIANKA Z BANANEM

Pieczona owsianka to przyjemna alternatywa na śniadanie lub przekąskę dla osób na diecie lub osób, które zdrowo się odżywiają. Smakuje jak ciasto więc to gratka dla łasuchów 🙂 Plusem takiej owsianki jest to, że można ją zjeść zarówno po przygotowaniu jak i zabrać do pracy i spożyć na zimno w każdej chwili. Dieta nie musi być nudna – możemy się odchudzać i jeść smacznie.

POTRZEBNE SKŁADNIKI

  • banan
  • płatki owsiane 50 g ( 5 łyżek)
  • jajo 50 g ( 1 sztuka klasa wagowa M)
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • ksylitol 1-2 łyżeczki według uznania
  • masło orzechowe 15 g ( 1 łyżeczka)
  • czekolada 10 g ( 2 kosteczki)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni (termoobieg)
  2. Do naczynia blendera wsypać płatki owsiane, dodać jajko, masło orzechowe proszek do pieczenia oraz pokrojonego w plastry banana. Całość zmiksować.
  3. Powstałą masę przelać do małego naczynia żaroodpornego ( na 1 porcję).
  4. Czekoladę pokruszyć/ posiekać.
  5. Powstałą masę udekorować czekoladą.
  6. Piec w piekarniku około 20 minut.
  7. Pieczona owsianka gotowa – można ją zjeść zarówno na ciepło jak i zabrać do pracy.

WARTOŚĆ ODŻYWCZA PODONEJ PORCJI

Energia 490 kcal

Białko 17,7 g

Tłuszcze 19,6 g

Węglowodany 70 g

Błonnik 5,1 g