Pieczona owsianka to przyjemna alternatywa na śniadanie lub przekąskę dla osób na diecie lub osób, które zdrowo się odżywiają. Smakuje jak ciasto więc to gratka dla łasuchów 🙂 Plusem takiej owsianki jest to, że można ją zjeść zarówno po przygotowaniu jak i zabrać do pracy i spożyć na zimno w każdej chwili. Dieta nie musi być nudna – możemy się odchudzać i jeść smacznie.
POTRZEBNE SKŁADNIKI
- banan
- płatki owsiane 50 g ( 5 łyżek)
- jajo 50 g ( 1 sztuka klasa wagowa M)
- proszek do pieczenia 1 łyżeczka
- ksylitol 1-2 łyżeczki według uznania
- masło orzechowe 15 g ( 1 łyżeczka)
- czekolada 10 g ( 2 kosteczki)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni (termoobieg)
- Do naczynia blendera wsypać płatki owsiane, dodać jajko, masło orzechowe proszek do pieczenia oraz pokrojonego w plastry banana. Całość zmiksować.
- Powstałą masę przelać do małego naczynia żaroodpornego ( na 1 porcję).
- Czekoladę pokruszyć/ posiekać.
- Powstałą masę udekorować czekoladą.
- Piec w piekarniku około 20 minut.
- Pieczona owsianka gotowa – można ją zjeść zarówno na ciepło jak i zabrać do pracy.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA PODONEJ PORCJI
Energia 490 kcal
Białko 17,7 g
Tłuszcze 19,6 g
Węglowodany 70 g
Błonnik 5,1 g