Zawsze wspominam o tym, że dieta nie musi być nudna i niesmaczna. Warto szukać nowych smaków nawet kiedy jesteśmy na diecie redukcyjnej. Odchudzanie nie może być dla nas katorgą, a pamiętajmy że jednak jedzenie to znaczna część naszego życia. Wielu z nas lubi jeść, myślę że praktycznie każdy lubi jeść, a jedzenie powinno cieszyć nasze oko i podniebienie. Dzisiaj przepis prosty, szybki, niskokaloryczny i z niewielu składników. Lekkie danie obiadowe, które można przygotować w 15 minut.
POTRZEBNE SKŁADNIKI
- mięso z piersi kurczaka 100 g
- szpinak ( świeży lub mrożony) 50 g
- czosnek ( opcjonalnie)
- pomidorki koktajlowe 5 sztuk
- rukola 10 g ( garstka)
- serek kremowy np. Almette, Łaciaty
- makaron pełnoziarnisty ( ja użyłam penne) ok. 70 g
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Na patelnię wlej olej. Rozgrzej go.
- Dodaj kurczaka wcześniej obtoczonego w przyprawach ( sól, pieprz, papryka słodka, ja dodałam także suszone pomidory z czarnuszką).
- Smaż kurczaka i jeśli będzie taka konieczność podlej wodą. Najlepiej udusić go pod przykryciem.
- Dodaj szpinak ( świeży lub mrożony).
- Ugotuj makaron według przepisu na opakowaniu.
6 Ugotowany makaron dodaj na patelnie do kurczaka i szpinaku. Calość dokładnie wymieszaj, a kolejno dodaj serek i jeszcze raz wymieszaj. - Przełóż do miseczki, dodaj rukolę i ponownie wymieszaj, a następnie udekoruj pomidorkami przekrojonymi na połówki.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA
Energia 450 kcal
Białko 36 g
Tłuszcze 11,2 g
Węglowodany 52,6 g
Błonnik 5,8 g