dietetyk poznań

KURCZAK ZE SZPINAKIEM W KREMOWYM SOSIE

Zawsze wspominam o tym, że dieta nie musi być nudna i niesmaczna. Warto szukać nowych smaków nawet kiedy jesteśmy na diecie redukcyjnej. Odchudzanie nie może być dla nas katorgą, a pamiętajmy że jednak jedzenie to znaczna część naszego życia. Wielu z nas lubi jeść, myślę że praktycznie każdy lubi jeść, a jedzenie powinno cieszyć nasze oko i podniebienie. Dzisiaj przepis prosty, szybki, niskokaloryczny i z niewielu składników. Lekkie danie obiadowe, które można przygotować w 15 minut.

POTRZEBNE SKŁADNIKI

  • mięso z piersi kurczaka 100 g
  • szpinak ( świeży lub mrożony) 50 g
  • czosnek ( opcjonalnie)
  • pomidorki koktajlowe 5 sztuk
  • rukola 10 g ( garstka)
  • serek kremowy np. Almette, Łaciaty
  • makaron pełnoziarnisty ( ja użyłam penne) ok. 70 g

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Na patelnię wlej olej. Rozgrzej go.
  2. Dodaj kurczaka wcześniej obtoczonego w przyprawach ( sól, pieprz, papryka słodka, ja dodałam także suszone pomidory z czarnuszką).
  3. Smaż kurczaka i jeśli będzie taka konieczność podlej wodą. Najlepiej udusić go pod przykryciem.
  4. Dodaj szpinak ( świeży lub mrożony).
  5. Ugotuj makaron według przepisu na opakowaniu.
    6 Ugotowany makaron dodaj na patelnie do kurczaka i szpinaku. Calość dokładnie wymieszaj, a kolejno dodaj serek i jeszcze raz wymieszaj.
  6. Przełóż do miseczki, dodaj rukolę i ponownie wymieszaj, a następnie udekoruj pomidorkami przekrojonymi na połówki.

WARTOŚĆ ODŻYWCZA

Energia 450 kcal

Białko 36 g

Tłuszcze 11,2 g

Węglowodany 52,6 g

Błonnik 5,8 g