Prosty przepis na pierniki świąteczne, które zawsze wychodzą 🙂 Od kiedy odkryłam ten przepis to co roku go wykorzystuje więc podzielę się z Wami 🙂 Nie jest to kolejny fit przepis, nie są to dietetyczne pierniki bo ja w święta jednak trzymam się tradycyjnych dań i raczej ich nie odchudzam szczególnie 🙂 Pamiętajmy, że ważne jest to jak jemy 362 dni w roku, a nie to że 3 dni ( tyle trwają święta) zjemy coś bardziej kalorycznego lub mało dietetycznego. Liczy się oczywiście także umiar ale pamiętajmy, że jeśli jemy racjonalnie to święta nam nie zaszkodzą i nic złego na naszej wadze się nie wydarzy 🙂
POTRZEBNE SKŁADNIKI
- mąka pszenna 300 g
- mąka żytnia pełnoziarnista 100 g
- jaja 2 sztuki
- miód 100 g
- cukier puder 130 g
- kakao 1 łyżka
- masło 100 g
- soda oczyszczona 1 łyżeczka
- przyprawa do piernika 1 łyżka
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Wszystkie składniki mają być w temp. pokojowej zatem wyciągnij je wcześniej na blat.
- Mało rozpuść w rondelku i wystudź.
- Wszystkie składniki umieść w większej misce i miksuj mikserem kilka minut.
- Jeśli składniki są dobrze wymieszane ciasto wyrób ręką i uformuj z niego 4 mniejsze kulki.
- Owiń folią spożywczą i schłodź w lodówce ( dzięki temu pierniki nie będą twarde).
- Blat podsyp mąką i wałuj ciasto na grubość ok. 4 mm i wycinaj pierniczki.
- Piekarnik nastaw na 180 stopni i piecz pierniki przez około 7 – 8 minut poukładane na papierze do pieczenia.

WARTOŚĆ ODŻYWCZA na 100 g
Energia 363 kcal
Białko 6,4 g
Tłuszcze 12,1 g
Węglowodany 58,5 g