dietetyk poznań

ZAPIEKANKA Z GNOCCHI I MIĘSA MIELONEGO Z MOZZARELLĄ

POTRZEBNE SKŁADNIKI

  • gnocchi lub kopytka 100 g
  • mięso mielone ( u mnie z fileta z indyka) 150 g
  • cebula 30 g
  • czosnek 1 ząbek
  • oliwa z oliwek 1 łyżka
  • mozzarella 60 g
  • pomidory w puszce 100 g ( 1/4 puszki)

Przyprawy

  • sól
  • pieprz
  • papryka słodka
  • papryka ostra
  • zioła prowansalskie

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Na oleju usmażyć posiekanką w kosteczkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek.
  2. Do cebulki i czonsku dodać mięso. Przyprawić solą, piperzem, papryką, ziołami prowansalskimi. Udusić pod przykryciem. Dodać pomidory w puszcze i dusić jeszcze kilka minut
  3. Kluseczki ugotować w wodzie wg. przepisu na opakowaniu,
  4. W naczyniu żaroodpornym układać kluseczki, kolejno mięso w sosie pomidorowym. całość posypać startą na tarce mozzarellą.
  5. Piec w piekarniku na 180 stopni przez 20 minut.

WARTOŚĆ ODŻYWCZA PODANEJ PORCJI

ENERGIA 555 kcal

BIAŁKO 49 g

TŁUSZCZE 19 g

WĘGLOWODANY 46 g