PIEROGI LENIWE

Lubicie kluseczki ? 😛 U nas pierogi leniwe mają mega powodzenie. U mnie w domu goszczą często ponieważ są łatwe w przygotowaniu, są źródłem białka i mogę je przygotować z podstawowych składników.

POTRZEBNE PRODUKTY na ok 3 -. 4 porcje

  • 500 g sera twarogowego ( używam takiego jaki mam w domu zwykle półtłusty lub chudy)
  • jaja 2 szt
  • mąka pszenna/ orkiszowa/ owsiana lub dla bezglutenowców np. kukurydziana 100 g
  • 2 łyżki masła
  • pół łyżeczki soli

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1.Zacznij od zmielenia twarogu (można zmielić w maszynce lub też przepuścić przez ręczną praskę). Ja szczerze mówiąc rzadko miele twaróg ponieważ nie mam na to czasu 😛

2.Do miski ze zmielonym twarogiem dodaj dwie łyżki bardzo miękkiego lub roztopionego i przestudzonego masła. Oddziel białka od żółtek. Żółtka dodaj do miski z twarogiem, zaś białka umieść w czystej i suchej misce, szklanej lub metalowej. 

3.Masę serową dokładnie wymieszaj najlepiej za pomocą miksera. Do miski wsyp trochę ponad pół szklanki mąki pszennej, czyli około 100 gramów mąki (tortowa, poznańska lub wrocławska) oraz pół płaskiej łyżeczki soli. Całość dokładnie wymieszaj. 

4. Białka ubijaj chwilę na sztywno przy pomocy miksera. Możesz do nich dodać szczyptę soli. Nie ubijaj samych białek za długo, by nie przebić pęcherzyków powietrza.

5. Pianę z białek umieść w misce z masą serową i delikatnie wmieszaj przy pomocy szpatułki.

6. Na palniku ustaw garnek i zagotuj teraz wodę na pierogi.

7.Blat oprósz delikatnie mąką. Ciasto podziel na małe części i kulaj w rulonik, a kolejno widelcem zrób znaczki. Tak przygotowane ciasto pokrój nożem na kluski.

8. Kluski wrzucaj na wrzącą wodę i gotuj ok 2-3 minuty do wypłynięcia.

PROPOZYCJA PODANIA

Ja zazwyczaj pierogi leniwe podaje z masłem, cynamonem i posypką z ksylitolu plus owoce, a jeśli mam akurat w domu to chętnie podaję je z domowym musem jabłkowym bez cukru. Taki mus również możesz szybciutko przygotować w domu.

WARTOŚĆ ENERGETYCZNA ( 1 PORCJI )

  • porcja u mnie to 1/4 przepisu

ENERGIA 358 kcal

BIAŁKO 30,5 g

TŁUSZCZ 13 g

WĘGLOWODANY 30,4 g

Pierogi leniwe to zarówno propozycja dla osób na diecie lekkostrawnej jak i dla osób budujących masę mięśniową ze względu na dużą zawartość białka, jak i dla osób na redukcji masy ciała, które lubią kluski, kluseczki wszelkiego rodzaju.