Wielu z Was lubi próbować różnych kuchni w tym smaków kuchni tajskiej. Ja kocham wszelkie smaki Azji i zdecydowanie jest to kuchnia, którą często wybieram kiedy mam zjeść coś poza domem. Dziś na obiad przygotowałam dość prostą wersję tego dania, ponieważ nie potrzeba tutaj wielu składników. Sos przygotowałam w bardzo uproszczonej wersji w postaci soku z cytryny, miodu, sosu sojowego i u mnie wleciało jeszcze trochę masła orzechowego.
POTRZEBNE SKŁADNIKI ( na 1 porcję)
- makaron ryżowy 70 g
- mięso z piersi kurczaka 100 g
- marchew 30 g ( 1/4 sztuki)
- papryka 30 g ( 1/4 sztuki)
- sos sojowy 1-2 łyżki
- miód 15 g ( 1 łyżeczka)
- masło orzechowe 10 g ( płaska łyżeczka) – opcjonalnie
- sok z cytryny lub limonki
- jaja kurze 50 g ( 1 sztuka klasa wagowa M)
- szczypiorek 1 łyżka
- orzechy arachidowe 1 łyżka ( 15 g)
- olej rzepakowy 1 łyżeczka
- czosnek 1 ząbek
- cebula 20 g ( plasterek)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Mięso z piersi kurczaka pokroić w dość niewielką kostkę. Cebulę posikać, a czosnek przecisnąć przez praskę.
- Na patelnie wlać olej i podsmażyć kurczaka z przyprawami ( sól, pieprz, papryka słodka, curry), przeciśniętym przez praskę czosnkiem i pokrojoną drobno cebulą.
- W międzyczasie marchewkę pokroić w bardzo cienkie paseczki ( prawie przezroczyste). U mnie i tak nie wyszły takie jakie chciałam 😛
- Paprykę pokroić w kostkę. Kolejno dodać paprykę i marchew na patelnie. Całość dusić.
- Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu.
- Przygotować sos z soku z cytryny, miodu, sosu sojowego i opcjonalnie masła orzechowego.
- Ugotowany makaron dodać na patelnie z kurczakiem i warzywami, a następnie wszystko dokładnie wymieszać.
- Zrobić odrobinę miejsca na boku patelni i wbić jajo. Poczekać aż się zetnie i całość wymieszać.
- Dodać przygotowany sos. Wymieszać.
- Przełożyć na talerze. Posypać szczypiorem i orzechami ( u mnie orzeszki były solone dla podbicia smaku).
WARTOŚĆ ODŻYWCZA NA PODANĄ PORCJĘ
ENERGIA 600 kcal
BIAŁKO 35 g
TŁUSZCZE 17 g
WĘGLOWODANY 79 g
BŁONNIK 4 g