Tarta – ja kocham w każdej wersji zarówno na słodko z owocami jak i wytrawną. Ostatnio przygotowałam tartę ze szpinakiem i serem feta i przyznam, że wyszła obłędna. Może nie jest to danie bardzo „dietetyczne” bo jednak dostarcza trochę energii ale raz na jakiś czas nie zaszkodzi 🙂
POTRZEBNE SKŁADNIKI
- mąka pszenna ( można wymienić na np. orkiszową) 250 g
- szpinak 100 g
- ser typu feta 130 g
- czosnek 2 ząbki
- jaja kurze 2 szt klasa wagowa M 100g
- żółtko jaja kurzego 2 szt 36 g
- śmietana 18 % ( 2 łyżki) 40 g
- masło 100 g
- jogurt grecki 0% tłuszczu 200g
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1.Na stolnicę wysyp mąkę i dodaj zimne masło. Pokrój je nożem na mniejsze kawałki. Uformuj z mąki kopiec i zrób w jego środku dołek, do którego wrzuć dwa żółtka oraz łyżkę śmietany i szczyptę soli.
2.Wszystkie składniki delikatnie wymieszaj. Ugniataj, aż otrzymasz jednolitą konsystencję. Kiedy ciasto jest już dobrze zagniecione, włóż je do lodówki na około 1 godzinę.
- Rozwałkuj ciasto i ułóż w foremce na tartę. Zrób nakłucia widelcem. Upiecz w piekarniku ok 10 – 15 minut do lekkiego zarumieniania.
- Szpinak wrzuć na patelnie lekko przesmarowaną oliwą ( dosłownie kropla). Smaż aż zwiędnie. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz oraz szczyptę gałki muszkatołowej. Odstaw do ostygnięcia.
- W wysokiej szklance/ miseczce zblenduj jajka z łyżką śmietany i jogurtem greckim lub skyrem. Przypraw solą i pieprzem delikatnie.
- Na podpieczony spód wyłóż szpinak. Zalej masą z jajek i jogurtu. Posyp całość pokruszoną fetą.
- Upiecz w piakarniku przez około 2- – 30 minut na 180 stopni.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA 1 PORCJI
- 1 porcja to 1/4 całej tarty czyli ok. 240 g
ENERGIA 580 kcal
BIAŁKO 22 g
TŁUSZCZE 33 g
WĘGLOWODANY 52 g
BŁONNIK 2,2 g