dietetyk poznań

TARTA ZE SZPINAKIEM I SEREM FETA

Tarta – ja kocham w każdej wersji zarówno na słodko z owocami jak i wytrawną. Ostatnio przygotowałam tartę ze szpinakiem i serem feta i przyznam, że wyszła obłędna. Może nie jest to danie bardzo „dietetyczne” bo jednak dostarcza trochę energii ale raz na jakiś czas nie zaszkodzi 🙂

POTRZEBNE SKŁADNIKI

  • mąka pszenna ( można wymienić na np. orkiszową) 250 g
  • szpinak 100 g
  • ser typu feta 130 g
  • czosnek 2 ząbki
  • jaja kurze 2 szt klasa wagowa M 100g
  • żółtko jaja kurzego 2 szt 36 g
  • śmietana 18 % ( 2 łyżki) 40 g
  • masło 100 g
  • jogurt grecki 0% tłuszczu 200g

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1.Na stolnicę wysyp mąkę i dodaj zimne masło. Pokrój je nożem na mniejsze kawałki. Uformuj z mąki kopiec i zrób w jego środku dołek, do którego wrzuć dwa żółtka oraz łyżkę śmietany i szczyptę soli.
2.Wszystkie składniki delikatnie wymieszaj. Ugniataj, aż otrzymasz jednolitą konsystencję. Kiedy ciasto jest już dobrze zagniecione, włóż je do lodówki na około 1 godzinę.

  1. Rozwałkuj ciasto i ułóż w foremce na tartę. Zrób nakłucia widelcem. Upiecz w piekarniku ok 10 – 15 minut do lekkiego zarumieniania.
  2. Szpinak wrzuć na patelnie lekko przesmarowaną oliwą ( dosłownie kropla). Smaż aż zwiędnie. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz oraz szczyptę gałki muszkatołowej. Odstaw do ostygnięcia.
  3. W wysokiej szklance/ miseczce zblenduj jajka z łyżką śmietany i jogurtem greckim lub skyrem. Przypraw solą i pieprzem delikatnie.
  4. Na podpieczony spód wyłóż szpinak. Zalej masą z jajek i jogurtu. Posyp całość pokruszoną fetą.
  5. Upiecz w piakarniku przez około 2- – 30 minut na 180 stopni.

WARTOŚĆ ODŻYWCZA 1 PORCJI

  • 1 porcja to 1/4 całej tarty czyli ok. 240 g

ENERGIA 580 kcal

BIAŁKO 22 g

TŁUSZCZE 33 g

WĘGLOWODANY 52 g

BŁONNIK 2,2 g