Prosty Pad Thai z kurczakiem

Wielu z Was lubi próbować różnych kuchni w tym smaków kuchni tajskiej. Ja kocham wszelkie smaki Azji i zdecydowanie jest to kuchnia, którą często wybieram kiedy mam zjeść coś poza domem. Dziś na obiad przygotowałam dość prostą wersję tego dania, ponieważ nie potrzeba tutaj wielu składników. Sos przygotowałam w bardzo uproszczonej wersji w postaci soku z cytryny, miodu, sosu sojowego i u mnie wleciało jeszcze trochę masła orzechowego.

POTRZEBNE SKŁADNIKI ( na 1 porcję)

  • makaron ryżowy 70 g
  • mięso z piersi kurczaka 100 g
  • marchew 30 g ( 1/4 sztuki)
  • papryka 30 g ( 1/4 sztuki)
  • sos sojowy 1-2 łyżki
  • miód 15 g ( 1 łyżeczka)
  • masło orzechowe 10 g ( płaska łyżeczka) – opcjonalnie
  • sok z cytryny lub limonki
  • jaja kurze 50 g ( 1 sztuka klasa wagowa M)
  • szczypiorek 1 łyżka
  • orzechy arachidowe 1 łyżka ( 15 g)
  • olej rzepakowy 1 łyżeczka
  • czosnek 1 ząbek
  • cebula 20 g ( plasterek)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Mięso z piersi kurczaka pokroić w dość niewielką kostkę. Cebulę posikać, a czosnek przecisnąć przez praskę.
  2. Na patelnie wlać olej i podsmażyć kurczaka z przyprawami ( sól, pieprz, papryka słodka, curry), przeciśniętym przez praskę czosnkiem i pokrojoną drobno cebulą.
  3. W międzyczasie marchewkę pokroić w bardzo cienkie paseczki ( prawie przezroczyste). U mnie i tak nie wyszły takie jakie chciałam 😛
  4. Paprykę pokroić w kostkę. Kolejno dodać paprykę i marchew na patelnie. Całość dusić.
  5. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu.
  6. Przygotować sos z soku z cytryny, miodu, sosu sojowego i opcjonalnie masła orzechowego.
  7. Ugotowany makaron dodać na patelnie z kurczakiem i warzywami, a następnie wszystko dokładnie wymieszać.
  8. Zrobić odrobinę miejsca na boku patelni i wbić jajo. Poczekać aż się zetnie i całość wymieszać.
  9. Dodać przygotowany sos. Wymieszać.
  10. Przełożyć na talerze. Posypać szczypiorem i orzechami ( u mnie orzeszki były solone dla podbicia smaku).

WARTOŚĆ ODŻYWCZA NA PODANĄ PORCJĘ

ENERGIA 600 kcal

BIAŁKO 35 g

TŁUSZCZE 17 g

WĘGLOWODANY 79 g

BŁONNIK 4 g