dietetyk poznań

BANOFFEE

Jednoporcjowe deserki podbijają Wasze serca i często prosicie żeby w jadłospisach się coś takiego znalazło. Nie dziwi mnie to bo sama je uwielbiam i są moją alternatywą dla słodyczy. Dzisiejszy deserek to mój faworyt – chyba dawno nic aż tak dobrego nie zrobiłam 🙂 Kupiłam ostatnio budyń o smaku toffi i zastanawiałam się kilka dni co z nim zrobić, a że moje dziecko kocha banany i nie może ich u nas zabraknąć to powstał ten deserek – FIT BANOFFEE 🙂 Pamiętajcie o tym, że dieta to nie kara – ma być smaczna, dostosowana do waszych preferencji kulinarnych i ma być takim rozwiązaniem które może z nami zostać na lata !

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Ciastko pokruszyć i wyłożyć na dnie naczynia.
  2. Przygotować budyń według przepisu na opakowaniu ( ja podzieliłam go na 3 porcje – 1 porcja 190 g jest to deserku)
  3. Na pokruszone ciastko wyłożyć połowę banana pokrojonego w plastry i skyr.
  4. Kolejna wartwa to druga połowa banana, a na to gotowy i przestudzony budyń.
  5. Deserek włożyć do lodówki na ok 1 h lub dłużej i dodać startą gorzką czekoladę.

WARTOŚĆ ODŻYWCZA 1 PORCJI

ENERGIA 396 kcal

BIAŁKO 15,4g

TŁUSZCZE 8,8 g

WĘGLOWODANY 54,3 g

BŁONNIK 2,9 g