POTRZEBNE SKŁADNIKI ( NA 2 PORCJE)
- skyr waniliowy lub naturalny ( ja użyłam waniliowego) 2 opakowania
- 2 żółtka jaja
- mąka orkiszowa 250 g
- mleko spożywcze 2 % tłuszczy 250 g
- proszek do pieczenia ( 1 łyżeczka)
- 2 jabłka 200 g
- ksylitol ( 1 łyżka)
- olej rzepakowy ( 2 łyżki)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Do miski przełóż skyr, dodaj mleko, żółtka jaj, proszek do pieczenia i ksylotol.
- Wszystkie składniki zmiksuj na gładką masę.
- Jabłka obierz i pokrój w kosteczkę.
- Pokrojone jabłka dodaj do masy i całość wymieszaj.
- Na patelni rozgrzej olej i smaż racuszki z obu stron.
- Podawaj z ulubionymi dodatkami. U mnie z cukrem pudrem z ksylitolu i odrobiną borówek oraz musem jabłkowym z Owolovo ( żeby jeszcze bardziej wyczuwalny był smak jabłek).

WARTOŚĆ ODŻYWCZA 1 PORCJI ( OKOŁO 4 SZT)
ENERGIA 440 kcal
BIAŁKO 17,4 g
TŁUSZCZE 13 g
WĘGLOWODANY 67 g
Dietetyk mgr Sylwia Rozenkop – Nowaczyk
dietetyk Poznań, dietetyk Pyzdry