dietetyk poznań

Racuchy z jogurtu typu skyr

POTRZEBNE SKŁADNIKI ( NA 2 PORCJE)

  • skyr waniliowy lub naturalny ( ja użyłam waniliowego) 2 opakowania
  • 2 żółtka jaja
  • mąka orkiszowa 250 g
  • mleko spożywcze 2 % tłuszczy 250 g
  • proszek do pieczenia ( 1 łyżeczka)
  • 2 jabłka 200 g
  • ksylitol ( 1 łyżka)
  • olej rzepakowy ( 2 łyżki)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Do miski przełóż skyr, dodaj mleko, żółtka jaj, proszek do pieczenia i ksylotol.
  2. Wszystkie składniki zmiksuj na gładką masę.
  3. Jabłka obierz i pokrój w kosteczkę.
  4. Pokrojone jabłka dodaj do masy i całość wymieszaj.
  5. Na patelni rozgrzej olej i smaż racuszki z obu stron.
  6. Podawaj z ulubionymi dodatkami. U mnie z cukrem pudrem z ksylitolu i odrobiną borówek oraz musem jabłkowym z Owolovo ( żeby jeszcze bardziej wyczuwalny był smak jabłek).

WARTOŚĆ ODŻYWCZA 1 PORCJI ( OKOŁO 4 SZT)

ENERGIA 440 kcal

BIAŁKO 17,4 g

TŁUSZCZE 13 g

WĘGLOWODANY 67 g

Dietetyk mgr Sylwia Rozenkop – Nowaczyk

dietetyk Poznań, dietetyk Pyzdry