DIETETYK POZNAŃ

FALAFELE Z CIECIERZYCY Z PUSZKI

POTRZEBNE SKŁADNIKI

  • PUSZKA CIECIERZYCY GOTOWANEJ 400 g
  • 2 ŁYŻKI MĄKI ORKISZOWEJ
  • ZĄBEK CZOSNKU
  • 1 MAŁA CEBULA
  • PRZYPRAWY: CHILLI, SŁODKA PAPRYKA, SÓL, PIEPRZ

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Ciecierzycę blendujemy ale nie na całkowicie gładką masę – na tyle żeby pozostałe w niej grudki. Można też ją rozdrobnić widelcem lub ubijaczką do puree. Dodajemy mąkę, przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną cebulkę. Wyrabiamy masę i kulamy z niej kulki. Papier do pieczenia rozkładamy na blaszce, a piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Gotowe kulki kładziemy na blaszce i delikatnie rozpłaszczamy łyżką. Pieczemy falafele w piekarniku przez około 20 minut.

WARTOŚĆ ENERGETYCZNA NA 100 g

ENERGIA 138 kcal

BIAŁKO 6,4 g

TŁUSZCZE 1,1 g

WĘGLOWODANY 24,7 g

BŁONNIK 4,9 g