POTRZEBNE SKŁADNIKI
- PUSZKA CIECIERZYCY GOTOWANEJ 400 g
- 2 ŁYŻKI MĄKI ORKISZOWEJ
- ZĄBEK CZOSNKU
- 1 MAŁA CEBULA
- PRZYPRAWY: CHILLI, SŁODKA PAPRYKA, SÓL, PIEPRZ
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Ciecierzycę blendujemy ale nie na całkowicie gładką masę – na tyle żeby pozostałe w niej grudki. Można też ją rozdrobnić widelcem lub ubijaczką do puree. Dodajemy mąkę, przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną cebulkę. Wyrabiamy masę i kulamy z niej kulki. Papier do pieczenia rozkładamy na blaszce, a piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Gotowe kulki kładziemy na blaszce i delikatnie rozpłaszczamy łyżką. Pieczemy falafele w piekarniku przez około 20 minut.

WARTOŚĆ ENERGETYCZNA NA 100 g
ENERGIA 138 kcal
BIAŁKO 6,4 g
TŁUSZCZE 1,1 g
WĘGLOWODANY 24,7 g
BŁONNIK 4,9 g