dietetyk poznan

CHICKENBURGER

POTRZEBNE SKŁADNIKI ( na 1 burgera)

  • bułka 110 g ( u mnie większa buła typowo do burgera z piekarni „Pod Strzechą” ale można tutaj wybrać bułkę grahamkę lub inną pełnoziarnistą
  • mięso z piersi kurczaka lub indyka 100 g
  • jaja kurze 1/4 sztuki
  • garść sałaty ( dowolnej – u mnie mix ze szpinakiem)
  • pomidor kilka plastrów
  • ogórek konserwowy 2 małe sztuki
  • awokado plaster 30 G
  • majonez 1 łyżeczka
  • keczup 1 łyżeczka
  • przyprawy ( papryka słodka, papryka ostra, sól, pieprz)
  • olej rzepakowy 1 łyżka

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Najpierw należy przygotować mięso do burgera. Ja wybrałam mięso mielone z piersi indyka. Mięsko przekładamy do miski, dodajemy jajo i przyprawy ( sól, pieprz, papryka ostra i papryka słodka), ja dołożyłam jeszcze sporo natki pietruszki ale to wedle uznania. Mięsko wyrabiamy i kulamy na kulkę, a następnie ją rozpłaszczamy tak aby powstał płaski kotlecik, którego później umieścimy w bułce. Gotowego kotlecika smażymy na 1 łyżce oleju. Obsmażamy z dwóch stron i przykrywamy pokrywką na patelni, jeśli będzie się przypalał to należy go podlać wodą. W międzyczasie kroimy warzywa w plastry. Bułkę przekrawamy na pół i podpiekamy w opiekaczu, kiedy buła będzie ciepła smarujemy dolną część majonezem, kładziemy na to kotleta i warzywa, polewamy jeszcze keczupem. Przykrywamy drugą częścią bułki i gotowe 🙂

Bardzo prosty w przygotowaniu, szybki burgerek domowy w zdrowszej wersji.

WARTOŚĆ ODŻYWCZA 1 SZTUKI

ENERGIA 593 kcal

BIAŁKO 33 g

TŁUSZCZE 25 g

WĘGLOWODANY 63 g

BŁONNIK 3,7 g