POTRZEBNE SKŁADNIKI ( na 1 burgera)
- bułka 110 g ( u mnie większa buła typowo do burgera z piekarni „Pod Strzechą” ale można tutaj wybrać bułkę grahamkę lub inną pełnoziarnistą
- mięso z piersi kurczaka lub indyka 100 g
- jaja kurze 1/4 sztuki
- garść sałaty ( dowolnej – u mnie mix ze szpinakiem)
- pomidor kilka plastrów
- ogórek konserwowy 2 małe sztuki
- awokado plaster 30 G
- majonez 1 łyżeczka
- keczup 1 łyżeczka
- przyprawy ( papryka słodka, papryka ostra, sól, pieprz)
- olej rzepakowy 1 łyżka
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Najpierw należy przygotować mięso do burgera. Ja wybrałam mięso mielone z piersi indyka. Mięsko przekładamy do miski, dodajemy jajo i przyprawy ( sól, pieprz, papryka ostra i papryka słodka), ja dołożyłam jeszcze sporo natki pietruszki ale to wedle uznania. Mięsko wyrabiamy i kulamy na kulkę, a następnie ją rozpłaszczamy tak aby powstał płaski kotlecik, którego później umieścimy w bułce. Gotowego kotlecika smażymy na 1 łyżce oleju. Obsmażamy z dwóch stron i przykrywamy pokrywką na patelni, jeśli będzie się przypalał to należy go podlać wodą. W międzyczasie kroimy warzywa w plastry. Bułkę przekrawamy na pół i podpiekamy w opiekaczu, kiedy buła będzie ciepła smarujemy dolną część majonezem, kładziemy na to kotleta i warzywa, polewamy jeszcze keczupem. Przykrywamy drugą częścią bułki i gotowe 🙂
Bardzo prosty w przygotowaniu, szybki burgerek domowy w zdrowszej wersji.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA 1 SZTUKI
ENERGIA 593 kcal
BIAŁKO 33 g
TŁUSZCZE 25 g
WĘGLOWODANY 63 g
BŁONNIK 3,7 g