dietetyk poznań

LECZO Z TOFU I MAKARONEM PEŁNOZIARNISTYM

SKŁADNIKI

  • TOFU WĘDZONE 1 KOSTKA
  • PAPRYKA CZERWONA 1 SZTUKA 250 g
  • CEBULA 1 SZTUKA 150 g
  • CUKINIA ŚREDNIA SZTUKA 300 g
  • PIECZARKI 300 g
  • PASSATA POMIDOROWA 400 g
  • OLEJ RZEPAKOWY 1 ŁYŻKA 8 g
  • CZOSNEK 2 ZĄBKI
  • MAKARON PORCJA

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Olej rozgrzać na patelni. Podsmażyć cebulę i czosnek. Dodać umyte i pokrojone pieczarki. Smażyć 3 minuty. Dodać cukinie pokrojoną w kostkę oraz paprykę. Przykryć i prużyć całość około 7 minut. Dodać passatę pomidorową. Dodać wędzone tofu pokrojone w kostkę. Przyprawić solą, pieprzem i wędzoną papryką.

Gotowe leczo podawać z makaronem lub kaszą, ryżem. Można również zjeść z porcją pieczywa.

WARTOŚĆ ODŻYWCZA LECZO NA 100 g

Energia 47,7 kcal

Białko 3,2 g

Tłuszcze 2,4 g

Węglowodany 4,8 g

Błonnik 1,5 g