dietetyk poznań

SZARLOTKA W SŁOIKU

Wielkimi krokami zbliża się wrzesień – zawsze początek szkoły i zbliżająca się jesień kojarzy mi się z jabłkami – a jak jabłka to koniecznie z cynamonem. Ta szarlotka jest nadal odrobinę letnia – bo na zimno 🙂 Jest to kolejna propozycja jednoporcjowego deserku w słoiku. Doskonała opcja do pracy i szkoły. Pamiętajcie o tym, że dieta może być smaczna i nie musi być nudna. Jeśli lubicie jabłka i budyń to idealna propozycja dla Was. Można ten deserek spokojnie przygotować dzień wcześniej, zakręcić w słoik i na drugi dzień zabrać w trasę.

Ponadto jabłko w postaci gotowanej jest o wiele bardziej lekkostrawne – budyń także, więc jest to odpowiedni deserek także dla osób zmagających się z problemami ukłądu pokarmowego będących na diecie łatwostrawnej. Ciastko wielozbożowe można wówczas zamienić na np. biszkopt i będzie to idealna łatwostrawna opcja 🙂

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Jabłko obierz i pokrój w kostkę. Przełóż do garnka i podlej odrobiną wody. Praż na średnim ogniu około 7 minut. Dodaj cynamon i łyżeczkę ksylitolu. Całość wymieszaj dokładnie. Budyń przygotuj według przepisu na opakowaniu z ksylitolem zamiast cukru. Ciastko pokrusz i wyłóż na dnie słoiczka. Kiedy budyń i jabłka przestygną ułóż kolejno warstwy z jabłek i budyniu.

Opcjonalnie można dodać orzechy włoskie lub zboża ekspandowane lub porcje pokruszonej gorzkiej czekolady.

WARTOŚĆ ODŻYWCZA

ENERGIA 307 kcal

BIAŁKO 7,6 g

TŁUSZCZE 5.9 g

WĘGLOWODANY 65,1 g

BŁONNIK 5,5 g