Ilość warzyw a sytość posiłku

Spójrz na te dwa talerze – widzisz różnice ? Który z nich to Twoja dzisiejsza kolacja ? Czy wiesz, że dzieli je zaledwie kilka kcal ? Dodatek warzyw do posiłku to jedna z technik zwiększających sytość i objętość posiłku. To dzięki solidnej porcji warzyw nie będziesz tak szybko głodny/ głodna.

Warzywa są produktami o niskiej wartości energetycznej zatem możesz zjeść ich dużo, a mimo to nie dostarczą dużo kilokalorii. Plaster pomidora na kanapce to na pewno nie jest ta ilość, która zwiększy sytość i objętość posiłku – to właśnie warzywa powinny stanowić 50 % Twojego talerza! Warzywa są także źródłem błonnika pokarmowego – znowu większa sytość po posiłku. Czy wiesz, że zaleca się spożywać 400 g warzyw na dobę ?

Spożywanie odpowiedniej ilości warzyw w ciągu dnia zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby układu krążenia (nadciśnienie tętnicze, udary mózgu, zawały serca) a także nowotwory.

Badania pokazują, że każda ilość spożytych warzyw przynosi korzyści dla naszego zdrowia, ponieważ dostarczamy naszemu organizmowi szerokiej ilości bioaktywnych związków, takich jak karotenoidy (w tym beta-karoten, likopen), witaminy: C i E, kwas foliowy, selen, flawonoidy, izoflawony oraz błonnik. Mają one działanie antyoksydacyjne, hamują namnażanie się komórek, chronią DNA komórek, regulują działanie hormonów oraz stymulują układ immunologiczny.