DIETETYK POZNAŃ

CIASTO ZE ŚLIWKAMI

Sezon na śliwki w pełni zatem dziś postanowiłam upiec ciasto ze śliwkami i troszkę lżejszej i zdrowszej wersji. Przygotowałam je na mące orkiszowej i pszennej ( pół na pół) jednak wybór mąk pozostawiam do Waszej decyzji – można je przygotować na samej pszenne, samej orkiszowej lub gryczanej mące lub kukurydzianej dla osób na diecie bezglutenowej.

POTRZEBNE SKŁADNIKI

  • mąka orkiszowa 1 szklanka 130 g
  • mąka pszenna 1 szklanka 130 g
  • jaja kurze 3 większe sztuki 150 g
  • olej rzepakowy 100 ml
  • jogurt naturalny 2 łyżki 60 g
  • ksylitol pół szklanki ( lub inny słodzik lub cukier )
  • śliwki 5 szt
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1.Nastaw piekarnik na 180 stopni (góra dół). Śliwki umyj, przekrój na połówki i usuń pestki.

2.Jajka zmiksuj na puszystą masę. Powoli dodawaj ksylitol ciągle miksując.

3.Dodaj jogurt, i olej i dalej miksuj.

4.Na koniec dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia oraz cynamonem i zmiksuj masę na małych obrotach.

5.Przelej masę do formy , na wierzch ułóż połówki śliwek i piecz w piekarniku przez 45 minut.

WARTOŚĆ ENERGETYCZNA NA 100 g CIASTA

ENERGIA 264 kcal

BIAŁKO 6,1g

TŁUSZCZE 13,5 g

WĘGLOWODANY 35,8 g

BŁONNIK 2,1 g