Sezon na śliwki w pełni zatem dziś postanowiłam upiec ciasto ze śliwkami i troszkę lżejszej i zdrowszej wersji. Przygotowałam je na mące orkiszowej i pszennej ( pół na pół) jednak wybór mąk pozostawiam do Waszej decyzji – można je przygotować na samej pszenne, samej orkiszowej lub gryczanej mące lub kukurydzianej dla osób na diecie bezglutenowej.
![](https://dietetykbalance.pl/wp-content/uploads/2022/09/306517360_622745415913568_3465467978293664620_n.jpg)
POTRZEBNE SKŁADNIKI
- mąka orkiszowa 1 szklanka 130 g
- mąka pszenna 1 szklanka 130 g
- jaja kurze 3 większe sztuki 150 g
- olej rzepakowy 100 ml
- jogurt naturalny 2 łyżki 60 g
- ksylitol pół szklanki ( lub inny słodzik lub cukier )
- śliwki 5 szt
- proszek do pieczenia 1 łyżeczka
![](https://dietetykbalance.pl/wp-content/uploads/2022/09/307000862_422027576739677_7092692400222281358_n-1.jpg)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1.Nastaw piekarnik na 180 stopni (góra dół). Śliwki umyj, przekrój na połówki i usuń pestki.
2.Jajka zmiksuj na puszystą masę. Powoli dodawaj ksylitol ciągle miksując.
3.Dodaj jogurt, i olej i dalej miksuj.
4.Na koniec dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia oraz cynamonem i zmiksuj masę na małych obrotach.
5.Przelej masę do formy , na wierzch ułóż połówki śliwek i piecz w piekarniku przez 45 minut.
WARTOŚĆ ENERGETYCZNA NA 100 g CIASTA
ENERGIA 264 kcal
BIAŁKO 6,1g
TŁUSZCZE 13,5 g
WĘGLOWODANY 35,8 g
BŁONNIK 2,1 g