Składniki (na dwie porcje):
- 300 g piersi z kurczaka
- 1 ząbek czosnku
- 1 cebula
- 1 nieduża marchewka
- pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- 1/3 łyżeczki suszonego tymianku
- pół łyżeczki suszonego oregano
- 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól i pieprz do smaku
- 2 razowe bułki
- kilka plastrów pomidora
- dwa liście sałaty
- pół czerwonej cebulki
- sos tzatziki na bazie jogurtu naturalnego
Przygotowanie:
Filety z kurczaka mielimy w maszynce. Ja, kiedy nie mam za wiele czasu, kroję je na 2-3 części i siekam w malakserze. Do mięsa dodajemy drobno posiekany czosnek i cebulę, obraną i startą na drobnych oczkach marchewkę, słodką paprykę, tymianek, oregano i natkę pietruszki. Całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Mięso wyrabiamy przez kilka minut dłonią. W trakcie wyrabiania warto do mięsa dodać odrobinę zimnej wody (kilka łyżek). Masę mięsną dzielimy na dwie części. Z każdej formujemy dużego kotleta (dłonie zwilżamy wodą, aby mięso się do nich nie kleiło). Na patelni rozgrzewamy olej. Burgery smażymy po kilka minut z obu stron.
Kiedy mięso się smaży, bułki kroimy na pół i opiekamy na suchej patelni wnętrzem do dołu. Na spodach bułek kładziemy sałatę, usmażonego burgera, kolejno plastry pomidora, sos tzatziki i cebulę. Przykrywamy drugą częścią bułki. Burgery z kurczaka podajemy od razu po przygotowaniu.
SOS TZATYKI
Ogórka obieramy ze skórki, pozbawiamy pestek i trzemy na tarce o grubych oczkach. Odciskamy nadmiar soku. Czosnek drobno siekamy, rozcieramy z solą na pastę. Wszystko razem mieszamy, doprawiamy pieprzem. Dodajemy oliwę i wg uznania można dodać koperek lub natkę pietruszki.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA 1 PORCJI
Energia 449 kcal
Białko 43,3 g
Tłuszcze 13,5 g
Węglowodany 47,5 g
Jeśli szukasz dietetyka w Poznaniu – skontaktuj się ze mną
mgr Sylwia Rozenkop- Nowaczyk – dietetyk kliniczny, dietetyk dziecięcy, psychodietetyk