dietetyk poznań

BURGERY Z KURCZAKA OD DIETETYK POZNAŃ

Składniki (na dwie porcje):

  • 300 g piersi z kurczaka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebula
  • 1 nieduża marchewka
  • pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 1/3 łyżeczki suszonego tymianku
  • pół łyżeczki suszonego oregano
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 razowe bułki
  • kilka plastrów pomidora
  • dwa liście sałaty
  • pół czerwonej cebulki
  • sos tzatziki na bazie jogurtu naturalnego

Przygotowanie:

Filety z kurczaka mielimy w maszynce. Ja, kiedy nie mam za wiele czasu, kroję je na 2-3 części i siekam w malakserze. Do mięsa dodajemy drobno posiekany czosnek i cebulę, obraną i startą na drobnych oczkach marchewkę, słodką paprykę, tymianek, oregano i natkę pietruszki. Całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Mięso wyrabiamy przez kilka minut dłonią. W trakcie wyrabiania warto do mięsa dodać odrobinę zimnej wody (kilka łyżek). Masę mięsną dzielimy na dwie części. Z każdej formujemy dużego kotleta (dłonie zwilżamy wodą, aby mięso się do nich nie kleiło). Na patelni rozgrzewamy olej. Burgery smażymy po kilka minut z obu stron.

Kiedy mięso się smaży, bułki kroimy na pół i opiekamy na suchej patelni wnętrzem do dołu. Na spodach bułek kładziemy sałatę, usmażonego burgera, kolejno plastry pomidora, sos tzatziki i cebulę. Przykrywamy drugą częścią bułki. Burgery z kurczaka podajemy od razu po przygotowaniu.

SOS TZATYKI

Ogórka obieramy ze skórki, pozbawiamy pestek i trzemy na tarce o grubych oczkach. Odciskamy nadmiar soku. Czosnek drobno siekamy, rozcieramy z solą na pastę. Wszystko razem mieszamy, doprawiamy pieprzem. Dodajemy oliwę i wg uznania można dodać koperek lub natkę pietruszki.

WARTOŚĆ ODŻYWCZA 1 PORCJI

Energia 449 kcal

Białko 43,3 g

Tłuszcze 13,5 g

Węglowodany 47,5 g

Jeśli szukasz dietetyka w Poznaniu – skontaktuj się ze mną

mgr Sylwia Rozenkop- Nowaczyk – dietetyk kliniczny, dietetyk dziecięcy, psychodietetyk