Przepis na czekoladkę z awokado skradł moje serce i jak widać na poniższym zdjęciu nie tylko moje 🙂 Mój mały tester zaakceptował taką formę deseru 🙂 Awokado to dawka kwasów tłuszczowych nienasyconych głównie kwasu oleinowego z bardzo dobrą proporcją kwasów tłuszczowych omega 3 do omega 6. Owoc to bardzo dobre źródło witamin z grupy B, witaminy C oraz witamin A i E.
POTRZEBNE SKŁADNIKI ( NA 2 PORCJE)
- awokado 1 sztuka 140 g
- banan 2 sztuki 220 g
- coś do osłodzenia np. ksylitol, erytrytol, miód
- kako 2 łyżeczki 8 g
![dietetyk poznań](https://dietetykbalance.pl/wp-content/uploads/2022/01/271824969_2381759561965155_4337464338915519138_n.jpg)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę. Gotowe 🙂
![dietetyk kliniczny poznań](https://dietetykbalance.pl/wp-content/uploads/2022/01/271854425_527841668473080_154753838735670827_n.jpg)
WARTOŚĆ ODŻYWCZA ( 1 PORCJI)
ENERGIA 239 kcal
BIAŁKO 3,3 g
TŁUSZCZE 11,9 g
WĘGLOWODANY 34,2 g
BŁONNIK 4,5 g