dietetyk kliniczny poznań

Czekolada z awokado

Przepis na czekoladkę z awokado skradł moje serce i jak widać na poniższym zdjęciu nie tylko moje 🙂 Mój mały tester zaakceptował taką formę deseru 🙂 Awokado to dawka kwasów tłuszczowych nienasyconych głównie kwasu oleinowego z bardzo dobrą proporcją kwasów tłuszczowych omega 3 do omega 6. Owoc to bardzo dobre źródło witamin z grupy B, witaminy C oraz witamin A i E.

POTRZEBNE SKŁADNIKI ( NA 2 PORCJE)

  • awokado 1 sztuka 140 g
  • banan 2 sztuki 220 g
  • coś do osłodzenia np. ksylitol, erytrytol, miód
  • kako 2 łyżeczki 8 g

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę. Gotowe 🙂

dietetyk kliniczny poznań

WARTOŚĆ ODŻYWCZA ( 1 PORCJI)

ENERGIA 239 kcal

BIAŁKO 3,3 g

TŁUSZCZE 11,9 g

WĘGLOWODANY 34,2 g

BŁONNIK 4,5 g