POTRZEBNE SKŁADNIKI
- mięso z piersi kurczaka lub indyka 500 g
- ryż biały ( woreczek) 100 g
- cebula duża sztuka 150 g
- kapusta biała 1 sztuka 400 g
- bulion warzywny 750 g
- przecier pomidorowy 400 g
- jogurt naturalny 46 g
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Mięso włożyć do miski.
- Ryż ugotować i przelać zimn wodą, odsączyć i wystudzić, dodać do mięsa.
- Cebulę obrać, zetrzeć na tarce, dodać do mięsa z ryżem. Doprawić solą ( ok. pół łyżeczki) i pieprzem ( 1/4 łyżeczki).
- Wszystko wymieszać i dobrze wyrobić dłonią.
- Uformować niewielkie podłużne kotlety. Wyciąć głąb ze środka kapusty , włożyć ją do dużego garnka z wrzątkiem ( wyciętą stronę do dołu) , gotować ok 8 minut na małym ogniu.
- Wyjąć kapustę z wrzątku i ostudzić.
- Rozebrać kapustę z liści odciąć delikatnie zgrubienia z każdego liścia, następnie dodać porcję mięsa i zawijać. Dno garnka wyłożyć liśćmi kapusty, a na wierzchu ułożyć gołąbki.
- Zagotować bulion w innym garnku i zalać nim gołąbki. Gotować ok. 45 minut. Dodać przecier pomidorowy.
WARTOŚĆ ENERGETYCZNA 1 SZTUKI ( 330 g)
ENERGIA 163 kcal
BIAŁKO 18,7 g
TŁUSZCZE 1,5 g
WĘGLOWODANY 21,1 g
BŁONNIK 3,2 g
Jeśli szukasz dietetyka z Poznania – zapraszam na konsultacje.
mgr Sylwia Rozenkop – Nowaczyk – dietetyk kliniczny, dietetyk dziecięcy, psychodietetyk
ul. Wybickiego Józefa 12
60-148 Poznań