dietetyk poznań

Gołąbki z kurczaka

POTRZEBNE SKŁADNIKI

  • mięso z piersi kurczaka lub indyka 500 g
  • ryż biały ( woreczek) 100 g
  • cebula duża sztuka 150 g
  • kapusta biała 1 sztuka 400 g
  • bulion warzywny 750 g
  • przecier pomidorowy 400 g
  • jogurt naturalny 46 g

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  • Mięso włożyć do miski.
  • Ryż ugotować i przelać zimn wodą, odsączyć i wystudzić, dodać do mięsa.
  • Cebulę obrać, zetrzeć na tarce, dodać do mięsa z ryżem. Doprawić solą ( ok. pół łyżeczki) i pieprzem ( 1/4 łyżeczki).
  • Wszystko wymieszać i dobrze wyrobić dłonią.
  • Uformować niewielkie podłużne kotlety. Wyciąć głąb ze środka kapusty , włożyć ją do dużego garnka z wrzątkiem ( wyciętą stronę do dołu) , gotować ok 8 minut na małym ogniu.
  • Wyjąć kapustę z wrzątku i ostudzić.
  • Rozebrać kapustę z liści odciąć delikatnie zgrubienia z każdego liścia, następnie dodać porcję mięsa i zawijać. Dno garnka wyłożyć liśćmi kapusty, a na wierzchu ułożyć gołąbki.
  • Zagotować bulion w innym garnku i zalać nim gołąbki. Gotować ok. 45 minut. Dodać przecier pomidorowy.

WARTOŚĆ ENERGETYCZNA 1 SZTUKI ( 330 g)

ENERGIA 163 kcal

BIAŁKO 18,7 g

TŁUSZCZE 1,5 g

WĘGLOWODANY 21,1 g

BŁONNIK 3,2 g

Jeśli szukasz dietetyka z Poznania – zapraszam na konsultacje.

mgr Sylwia Rozenkop – Nowaczyk – dietetyk kliniczny, dietetyk dziecięcy, psychodietetyk

ul. Wybickiego Józefa 12

60-148 Poznań

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *