Masz wzdęcia, problemy jelitowe ? Cierpisz na IBS lub SIBO ? W takich przypadkach zalecana jest dieta LOW FODMAP.
FODMAP to akronim od angielskich słów „Fermentable Oligosaccharides, Disaccharides, Monosaccharides And Polyols” czyli „Fermentujące Oligo- Di- i Monosacharydy oraz Poliole” – to grupa krótkołańcuchowych węglowodanów słabo wchłanianych, szybko fermentujących, o wysokim ciśnieniu osmotycznym.
Zaliczamy do nich:
• fruktozę (występującą głównie w owocach, miodzie, słodyczach w formie syropu glokozowo-fruktozowego)
• laktozę (występującą głównie w produktach mlecznych)
• fruktany (występujące głównie w pszenicy, czosnku, cebuli)
• galaktany (występujące głównie w roślinach strączkowych)
• poliole (m.in. mannitol, sorbitol, ksylitol).

Dlaczego należy ograniczyć produkty o wysokim FODMAP?
Produkty o wysokiej zawartości FODMAP wykazują działanie osmotycznie powodując nagromadzenie płynów w świetle jelita. Kiedy substancje FODMAP docierają do jelita grubego znajdujące się tam bakterie jelitowe fermentują je i wytwarzają gaz wówczas osoby z IBS odczuwają wzdęcia, gazy, ból, występuje biegunka lub zaparcie.
Które produkty mają wysoką zawartość FODMAP?
- NIEKTÓRE WARZYWA ( brokuł, kalafior, cebula, czosnek, szparagi, buraki)
- NIEKTÓRE OWOCE ( jabłko, wiśnie, owoce suszone, brzoskwinie, arbuz, gruszki)
- MLEKO KROWIE, TWARÓG, BUDYŃ, LODY, MLEKO SOJOWE
- MĄKI I PIECZYWO NA BAZIE PSZENICY, ŻYTA, JĘCZMIENIA, MAKARON PSZENNY, MAKARON ŻYTNI, PRZEKĄSKI Z MĄKI PSZENNEJ
- ORZECHY NERKOWA I PISTACJE
- MIÓD, SŁODZIKI ( ksylitol, maltitol, sorbitol)
Czym mogę zamienić te produkty ?
- dozwolonymi warzywami ( ogórek, sałata, pomidor, cukinia, bakłażan, fasolka szparagowa)
- dozwolonymi owocami ( banan, winogrona, kiwi, ananas, truskawka, malina, melon)
- mleko można zamienić na mleko bez laktozy lub napój migdałowy, sery typu feta, mozzarella, brie, camembert, ser żółty)
- mąkę pszenna/ żytnią/ jęczmienną można zamienić na mąkę owsianą, kukurydzianą, ryżową pieczywo pszenne na np. chleb orkiszowy na zakwasie czy chleb bezglutenowy
- orzechy nerkowca można zamienić na orzechy włoskie, orzechy ziemne, pestki dyni
- ze słodzideł zalecany jest cukier stołowy, syrop klonowy.