dietetyk poznań

DIETA LOW FODMAP

Masz wzdęcia, problemy jelitowe ? Cierpisz na IBS lub SIBO ? W takich przypadkach zalecana jest dieta LOW FODMAP.

FODMAP to akronim od angielskich słów „Fermentable Oligosaccharides, Disaccharides, Monosaccharides And Polyols” czyli „Fermentujące Oligo- Di- i Monosacharydy oraz Poliole” – to grupa krótkołańcuchowych węglowodanów słabo wchłanianych, szybko fermentujących, o wysokim ciśnieniu osmotycznym.

Zaliczamy do nich:

• fruktozę (występującą głównie w owocach, miodzie, słodyczach w formie syropu glokozowo-fruktozowego)

• laktozę (występującą głównie w produktach mlecznych)

• fruktany (występujące głównie w pszenicy, czosnku, cebuli)

• galaktany (występujące głównie w roślinach strączkowych)

• poliole (m.in. mannitol, sorbitol, ksylitol).

Dlaczego należy ograniczyć produkty o wysokim FODMAP?

Produkty o wysokiej zawartości FODMAP wykazują działanie osmotycznie powodując nagromadzenie płynów w świetle jelita. Kiedy substancje FODMAP docierają do jelita grubego znajdujące się tam bakterie jelitowe fermentują je i wytwarzają gaz wówczas osoby z IBS odczuwają wzdęcia, gazy, ból, występuje biegunka lub zaparcie.

Które produkty mają wysoką zawartość FODMAP?

  • NIEKTÓRE WARZYWA ( brokuł, kalafior, cebula, czosnek, szparagi, buraki)
  • NIEKTÓRE OWOCE ( jabłko, wiśnie, owoce suszone, brzoskwinie, arbuz, gruszki)
  • MLEKO KROWIE, TWARÓG, BUDYŃ, LODY, MLEKO SOJOWE
  • MĄKI I PIECZYWO NA BAZIE PSZENICY, ŻYTA, JĘCZMIENIA, MAKARON PSZENNY, MAKARON ŻYTNI, PRZEKĄSKI Z MĄKI PSZENNEJ
  • ORZECHY NERKOWA I PISTACJE
  • MIÓD, SŁODZIKI ( ksylitol, maltitol, sorbitol)

Czym mogę zamienić te produkty ?

  • dozwolonymi warzywami ( ogórek, sałata, pomidor, cukinia, bakłażan, fasolka szparagowa)
  • dozwolonymi owocami ( banan, winogrona, kiwi, ananas, truskawka, malina, melon)
  • mleko można zamienić na mleko bez laktozy lub napój migdałowy, sery typu feta, mozzarella, brie, camembert, ser żółty)
  • mąkę pszenna/ żytnią/ jęczmienną można zamienić na mąkę owsianą, kukurydzianą, ryżową pieczywo pszenne na np. chleb orkiszowy na zakwasie czy chleb bezglutenowy
  • orzechy nerkowca można zamienić na orzechy włoskie, orzechy ziemne, pestki dyni
  • ze słodzideł zalecany jest cukier stołowy, syrop klonowy.