Dynia jest bogatym źródłem wielu składników odżywczych i posiada wiele korzystnych właściwości zdrowotnych, a mimo to nie jest w Polsce powszechnie stosowana.
Dynia zawiera witaminy z grupy B, witaminę C oraz E oraz jest źródłem karoteinoidów ( beta- karotenu, beta-kryptoksantyny, alfa- karotenu, luteiny oraz zeaksantyny). Warzywo zawiera także wiele składników mineralnych takich jak – Mg, Ca, F, P, Fe, Se. Wartość odżywcza dyni zależy także od jej odmiany i gatunku.
Korzyści zdrowotne wynikające ze spożywania dyni:
- działa przeciwcukrzycowo
- działa przeciwnadciśnieniowo
- działa przeciwnowotworowo
- działa immunomodulacyjnie
- działa przeciwzapalnie
- działa przeciwpasożytniczo i przeciwdrobnoustrojowo
- miąższ dyni ma działanie moczopędne, ma działanie odtruwające i dzięki temu dynia znalazła swoje zastosowanie w terapii schorzeń nerek, a także układu krążenia.

Ponadto dynia jest warzywem niskokalorycznym, ma około 33 kcal/ 100 g. Może być wykorzystywana u osób na diecie łatwostrawnej.
Dynie można przygotować na bardzo wiele sposobów. Najpopularniejsze danie z dynią to chyba zupa krem z dyni ale można z niej także zrobić sałatkę, dżem, mus, sernik z dynią. Dynia obecnie znajduje bardzo wiele zastosowań w kuchni i nie tylko.