dietetyk poznań

Gnocchi z kurczakiem i pieczarkami

Przepis dla miłośników klusek, kluseczek i wszystkiego co z mąki.

POTRZEBNE SKŁADNIKI ( 1 porcja)

  • kluseczki Gnocchi – ja kupuję gotowe w Biedronce ziemniaczane kluseczki 100 g
  • mięso z piersi kurczaka 150 g
  • pieczarki świeże 100 g
  • cebula biała 50 g ( pół sztuki)
  • śmietana 20 g ( łyżka) lub łyżka serka kremowego np. Almette, Łaciaty itp.
  • olej rzepakowy 8 g ( łyżka)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1.Ugotować gnochi.
2.Filet z kurczaka pokroić w kostkę, a pieczarki w małe cząstki.
3.Kurczaka usmażyć na łyżce oleju pod przykryciem i dodać pieczarki. Smażyć na złoty kolor.
4.Dodać śmietankę lub serek i doprawić do smaku solą i pieprzem.
5.W momencie zagotowania się dodać wcześniej ugotowane gnochi. Posypać pietruszką ( ja użyłam mrożonej).

6. Całość dokładnie wymieszać.

WARTOŚĆ ODŻYWCZA PODANEJ PORCJI

ENERGIA 446 kcal

BIAŁKO 42 g

TŁUSZCZE 13,5 g

WĘGLOWODANY 41,3 g

BŁONNIK 3,1 g