Jak komponować posiłki przy insulinooporności ?

Insulinooporność to niejako wstęp do cukrzycy. IO to według definicji obniżona zdolność reakcji organizmu na działanie insuliny. Jeśli obserwujesz u siebie takie objawy jak nadmierna senność, drżenie rąk, zaburzenia koncentracji, nadmierny apetyt na słodycze, bóle głowy, napady głodu to warto wybrać się na badania i przeprowadzić diagnostykę w kierunku insulinooporności.

Dzisiaj kilka słów w temacie kompozycji i bilansowania posiłku w insulinoporności. Ważne aby w każdym posiłku znalazło się źródło białka i może to być chude mięso takie jak kurczak, indyk, królik lub ryba, jajko, nabiał lub roślina strączkowa. Kolejnym składnikiem posiłku powinno być jakieś źródło tłuszczu i tutaj możemy dodać oliwę z oliwek, olej roślinny, orzechy, wszelkie pestki i migdały lub awokado. W diecie osób z insulinoopornością powinny znaleźć się również węglowodany złożone takie jak ciemne pieczywo, grube kasze jak np. kasza gryczana, brązowy ryż, rośliny strączkowe. Nasz posiłek powinien zawierać także sporo warzyw najlepiej surowych ale także mogą być to warzywa gotowane. Każde warzywo jest wskazane i najlepiej urozmaicać swój jadłospis w przeróżne warzywa.

Aby nasz posiłek był jeszcze przyjaźniejszy dla osób z insulinoopornością można również zadbać o to aby nie rozgotowywać potraw – makaron jedz al dante, a warzywa gotuj na półtwardo. Pamiętajmy o tym, że im produkt/ potrawa jest bardziej rozgotowana tym ma wyższy indeks glikemiczny. Wybierając warzywa i owoce warto także zwrócić uwagę na ich dojrzałość – wybierajmy świeże owoce i warzywa – lepiej kupić zielonego banana niż żółtego w plamki.

Warto zwrócić uwagę na to co pijemy – zamiast soku, który jest węglowodanem wybrać wodę, a owoc można zjeść w całości. Im mniejsze przetworzenie produktu tym lepiej zatem jedzmy świeże owoce i warzywa zamiast pić z nich sok.

Dietetyk Poznań mgr Sylwia Rozenkop Nowaczyk