dietetyk poznań

OMLET Z TORTILLI

POTRZEBNE SKŁADNIKI

  • tortilla (najlepiej pełnoziarnista)
  • jaja 2 sztuki
  • mozzarella light 30 g
  • pomidor ( kilka plastrów)
  • rukola ( garstka)
  • sól, pieprz

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1.Dwa jajka roztrzepuję widelcem i wylewam na lekko natłuszczoną patelnię.


2.Wykładam na jajka tortillę i delikatnie przyciskam, jak się jajka zetną przekręcam na drugą stronę i podsmażam delikatnie tortillę.


3.Na jajka wykładam dodatki: mozzarella, pomidory pokrojone w plastry.

4.Składam tortillę na pół i przyciskam, smażę chwilę pod przykryciem aż mozzarella się rozpuści.

5.Przekładam na talerz i kroje w trójkąty.

6.Posypuję rukolą.

WARTOŚĆ ODŻYWCZA

Energia 408 kcal

Białko 27 g

Tłuszcze 18,4 g

Węglowodany 33 g

Błonnik 5 g