POTRZEBNE SKŁADNIKI
- mięso z piersi kurczaka 150 g
- cebula 30 g
- papryka czerwona słodka 30 g
- cukinia 40 g
- czosnek 5 g
- komosa ryżowa 50 g
- oliwa z oliwek 10 g
PRZYPRAWY
- sól
- pieprz
- kurkuma
- papryka czerwona
- zioła prowansalskie
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Filety oczyścić z kostek i błonek, pokroić wzdłuż na mniejsze porcje (każdy filet na 3 części). Doprawić solą i pieprzem.
- Cukinię i papryki pokroić w kostkę. Cebulę w piórka. Czosnek obrać i zetrzeć.
- W większym garnku na łyżce oliwy poddusić cebulę, następnie dodać kurczaka. Smażyć aż będzie gotowy.
- Dodać cukinię i papryki. Smażyć co chwilę mieszając przez ok. 5 minut.
- Dodać starty czosnek oraz odłożone warzywa. Doprawić oregano i ostrą lub słodką papryką. Wymieszać.
- W osobnym garnku ugotować komosę ryżową według przepisu na opakowaniu.
UWAGI
Możesz wymienić komosę ryżową na ryż biały lub brązowy lub dowolną kaszę np. gryczaną, pęczak czy bulgur.
WARTOŚCI ODŻYWCZE PODANEJ PORCJI
ENERGIA 448,5 kcal
BIAŁKO 40,8 g
TŁUSZCZE 15,4 g
WĘGLOWODANY 38,5 g
BŁONNIK 5,1 g
Jeśli szukasz dietetyka z Poznania – zapraszam do kontaktu
mgr Sylwia Rozenkop- Nowaczyk – dietetyk kliniczny, dietetyk dziecięcy