Chcesz schudnąć i nie wiesz jak gotować aby Twoje dnia były mniej kaloryczne? Chcesz jeść smacznie i zdrowo będąc na diecie ? Przedstawiam pomysł na kurczaka we włoskim stylu ze szparagami i makaronem. Swoimi przepisami chcę udowodnić, że można jeść zdrowo i smacznie i dieta nie musi być męczarnią. Jeżeli szukasz dietetyka w Poznaniu – zapraszam na wizytę. Wspólnie dostosujemy dietę dla Ciebie.
POTRZEBNE SKŁADNIKI
- mięso z piersi kurczaka 150 g
- szparagi zielone 80 g ( 6 sztuk)
- pomidorki koktajlowe 100g ( 5 sztuk)
- serek typu almette 1 łyżka
- jogurt naturalny 3 łyżki
- olej rzepakowy 1 łyżka
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Szparagi obieramy.
- Obrane i umyte szparagi wrzucamy do garnka z gotującą się wodą na 2-3 minuty. Kolejno przelewamy je zimną wodą.
- Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu ( u mnie tagiatelle bo uwielbiam i taki też miałam w domu ale nada się również np. penne).
- Mięso z piersi kurczaka kroimy w nierówną kostkę.
- Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i smażymy na niej kurczaka. Przyprawiamy go solą i pieprzem.
- Do kurczaka dodajemy pokrojone w 3 centymetrowe części szparagi. Dodamy jogurt wymieszany z kremowym serkiem. Całość dokładnie mieszamy i przyprawiamy gałką muszkatową, solą i pieprzem.
- Dodajemy pomidorki koktajlowe.
- Przekładamy na talerze.
Smacznego !

WARTOŚĆ ODŻYWCZA
ENERGIA 490 kcal
BIAŁKO 48,3 g
TŁUSZCZE 8,5 g
WĘGLOWODANY 54,3 g
BŁONNIK 7 g