dietetyk poznań

MAKARON Z KURCZAKIEM, POMIDORKAMI I BAZYLIĄ

Chciałabyś przemycić do swojej diety bazylię ale brak Ci na nią pomysłu ? Może makaron z bazyliowym pesto, kurczakiem pomidorkami i listkami świeżej bazylii ?

Bazylia jest rośliną o niskim indeksie glikemicznym o udowodnionym korzystnym działaniu przy insulinooporności. Bazylia zawiera cenne składniki jak witamina K, witamina A, witamina C, mangan, miedź, wapń, żelazo i magnez. W bazylii możemy znaleźć flawonoidy, które działają ochronnie na poziomie komórkowym i mają działanie przeciwstarzeniowe.

POTRZEBNE SKŁADNIKI

  • mięso z piersi kurczaka 150 g
  • makaron pełnoziarnisty 70 g ( u mnie akurat zwykły tagiatelle)
  • oliwa z oliwek 1 łyżka
  • pomidorki koktajlowe ( u mnie kolorowe) 100 g
  • bazylia 20 g
  • pesto zielone bazyliowe 10 g ( 1 łyżeczka)
  • czosnek 1 -2 ząbki
  • cebula ( opcjonalnie)
dietetyk poznań

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  • Mięso pokrój na mniejsze kawałki – ja pokroiłam w szersze paski.
  • Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż cebulę razem z posikanym ząbkiem czosnku.
  • Dodaj kurczaka i smaż do momentu, aż będzie gotowy.
  • Bazylię umyj i pokrój na mniejsze części. Pomidorki przekrój na połówki. Dołóż do kurczaka i duś pod przykryciem 2 -3 minuty.
  • Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu. Odcedzony makaron wymieszaj z łyżeczką pesto bazyliowego.

WARTOŚĆ ODŻYWCZA PODANEJ PORCJI

ENERGIA 541 kcal

BIAŁKO 45,9 g

TŁUSZCZ 15 g

WĘGLOWODANY 57,1 g

BŁONNIK 6 g