dietetyk poznań

STIR FRY – MAKARON Z PAPRYKĄ, MARCHEWKĄ I TOFU

POTRZEBNE SKŁADNIKI

  • makaron ryżowy 60 g
  • tofu naturalne 90 g ( połowa opakowania)
  • cebula czerwona 30 g ( plaster)
  • marchewka 100 g ( 1 średnia)
  • papryka czerwona 40 g ( 1/3 średniej sztuki)
  • cukinia 50 g ( 1/4 średniej sztuki)
  • chilli 10 g ( mały plasterek)
  • szczypior ( najlepiej od dymki)
  • sos sojowy 30 g ( 3 łyżki)
  • sos ostrygowy ( opcjonalnie)
  • olej sezamowy ( opcjonalnie)
  • czosnek 1 mały ząbek

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Czosnek i cebulę obrać i drobno posiekać.
  2. Marchew obrać i pokroić w słupki lub nawet na mniejsze części.
  3. W woku rozgrzać olej rzepakowy i podsmażyć na nim czosnek, chilli i cebulę.
  4. Na patelnei dołożyć tofu i smażyć aż złapie kolor.
  5. Dodać marchewkę i paprykę. Smażyć kilka minut do miękkości warzyw.
  6. Cukinie w tym czasie pokroić na plastry i te plastry jeszcze na połówki. Dodaj ją do warzyw.
    7.Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Dodać do warzyw.
  7. Całość przyprawić sosem sojowym i ostrygowym jeśli mamy. Można według uznania dołożyć innych przypraw.
  8. Przełożyć na talerz i posypać szczypiorem.

WARTOŚĆ ODŻYWCZA