POTRZEBNE SKŁADNIKI
- makaron ryżowy 60 g
- tofu naturalne 90 g ( połowa opakowania)
- cebula czerwona 30 g ( plaster)
- marchewka 100 g ( 1 średnia)
- papryka czerwona 40 g ( 1/3 średniej sztuki)
- cukinia 50 g ( 1/4 średniej sztuki)
- chilli 10 g ( mały plasterek)
- szczypior ( najlepiej od dymki)
- sos sojowy 30 g ( 3 łyżki)
- sos ostrygowy ( opcjonalnie)
- olej sezamowy ( opcjonalnie)
- czosnek 1 mały ząbek
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Czosnek i cebulę obrać i drobno posiekać.
- Marchew obrać i pokroić w słupki lub nawet na mniejsze części.
- W woku rozgrzać olej rzepakowy i podsmażyć na nim czosnek, chilli i cebulę.
- Na patelnei dołożyć tofu i smażyć aż złapie kolor.
- Dodać marchewkę i paprykę. Smażyć kilka minut do miękkości warzyw.
- Cukinie w tym czasie pokroić na plastry i te plastry jeszcze na połówki. Dodaj ją do warzyw.
7.Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Dodać do warzyw. - Całość przyprawić sosem sojowym i ostrygowym jeśli mamy. Można według uznania dołożyć innych przypraw.
- Przełożyć na talerz i posypać szczypiorem.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA
