Kto z nas nie lubi pysznych, chrupiących zapiekanek ? Ja kocham! Dlatego pokusiłam się o przygotowanie zdrowszej, domowej wersji takiego fas fooda. U mnie zapiekanka jest przygotowana na bagietce graham ale możecie użyć innej ( takiej jaką znajdziecie w piekarni). Skład takiej zapiekanki może być zmienny – możecie ją urozmaicić w swoje ulubione składniki. Moja wersja to pieczarki, mozzarella, rukola i pomidorki – taka a’la włoska.
POTRZEBNE SKŁADNIKI
- bagietka graham 1 sztuka ( 200 g)
- pieczarka biała 200 g
- cebula 50 g ( pół sztuki)
- mozzarella ser tarty 60 g
- oliwa z oliwek 10 g
- rukola garść
- pomidorki koktajlowe
- opcjonalnie można dodać szynkę parmeńską
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA.
- Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i smażymy posiekaną cebulkę.
- Pieczarki myjemy i kroimy dość drobno. Wrzucamy na patelnię z cebulą i smażymy.
- Bagietkę kroimy na pół i wzdłuż i delikatnie wydrążamy część bułeczki.
- W powstałą rynienkę wkładamy usmażone pieczarki i posypujemy mozzarellą.
- Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do ok. 180 stopni przez kilka minut.
- Podpieczoną zapiekankę posypujemy rukolą i pomidorkami.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA 1 PORCJI ( 1 PORCJA TO U MNIE POŁOWA BAGIETKI)
Energia 401 kcal
Białko11,6 g
Tłuszcze 11,9 g
Węglowodany 54,4 g
Błonnik 3 g