dietetyk poznań

Zapiekanka domowa

Kto z nas nie lubi pysznych, chrupiących zapiekanek ? Ja kocham! Dlatego pokusiłam się o przygotowanie zdrowszej, domowej wersji takiego fas fooda. U mnie zapiekanka jest przygotowana na bagietce graham ale możecie użyć innej ( takiej jaką znajdziecie w piekarni). Skład takiej zapiekanki może być zmienny – możecie ją urozmaicić w swoje ulubione składniki. Moja wersja to pieczarki, mozzarella, rukola i pomidorki – taka a’la włoska.

POTRZEBNE SKŁADNIKI

  • bagietka graham 1 sztuka ( 200 g)
  • pieczarka biała 200 g
  • cebula 50 g ( pół sztuki)
  • mozzarella ser tarty 60 g
  • oliwa z oliwek 10 g
  • rukola garść
  • pomidorki koktajlowe
  • opcjonalnie można dodać szynkę parmeńską

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA.

  1. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i smażymy posiekaną cebulkę.
  2. Pieczarki myjemy i kroimy dość drobno. Wrzucamy na patelnię z cebulą i smażymy.
  3. Bagietkę kroimy na pół i wzdłuż i delikatnie wydrążamy część bułeczki.
  4. W powstałą rynienkę wkładamy usmażone pieczarki i posypujemy mozzarellą.
  5. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do ok. 180 stopni przez kilka minut.
  6. Podpieczoną zapiekankę posypujemy rukolą i pomidorkami.

WARTOŚĆ ODŻYWCZA 1 PORCJI ( 1 PORCJA TO U MNIE POŁOWA BAGIETKI)

Energia 401 kcal

Białko11,6 g

Tłuszcze 11,9 g

Węglowodany 54,4 g

Błonnik 3 g