Poradnia dietetyczna Poznań – smaczny, zdrowy i zbilansowany jadłospis. Poniżej przepis na jeden z posiłków, który dietetyk może uwzględnić w Twojej diecie.
POTRZEBNE SKŁADNIKI
- Pomidory czerwone 600 g
- papryka czerwona 300 g
- cebula 70 g
- oliwa z oliwek 8 g
- tymianek 15 g
- koncentrat pomidorowy 20 g
- czosnek 10 g
- woda 1 l
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Na blasze do pieczenia ułóż: przekrojone na pół pomidory (bez gniazd nasiennych), przekrojoną cebulę, pokrojoną na duże kawałki paprykę i tymianek. Skrop oliwą i piecz około pół godziny. Do dużego garnka wrzuć koncentrat, rozgnieciony ząbek czosnku i warzywa z tymiankiem. Zalej całość bulionem. Gotuj 30 minut, po tym czasie zmiksuj zupę na gładką masę.
WARTOŚĆ ENERGETYCZNA NA 1 PORCJĘ 300 ml
Energia 45 kcal
Białko 1,8 g
Tłuszcze 1,5 g
Węglowodany 8,4 g
Jeśli szukasz dietetyka w Poznaniu, zapraszam na konsultacje.