dietetyk poznań

Zupa krem z pomidorów

Poradnia dietetyczna Poznań – smaczny, zdrowy i zbilansowany jadłospis. Poniżej przepis na jeden z posiłków, który dietetyk może uwzględnić w Twojej diecie.

POTRZEBNE SKŁADNIKI

  • Pomidory czerwone 600 g
  • papryka czerwona 300 g
  • cebula 70 g
  • oliwa z oliwek 8 g
  • tymianek 15 g
  • koncentrat pomidorowy 20 g
  • czosnek 10 g
  • woda 1 l

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Na blasze do pieczenia ułóż: przekrojone na pół pomidory (bez gniazd nasiennych), przekrojoną cebulę, pokrojoną na duże kawałki paprykę i tymianek. Skrop oliwą i piecz około pół godziny. Do dużego garnka wrzuć koncentrat, rozgnieciony ząbek czosnku i warzywa z tymiankiem. Zalej całość bulionem. Gotuj 30 minut, po tym czasie zmiksuj zupę na gładką masę.

WARTOŚĆ ENERGETYCZNA NA 1 PORCJĘ 300 ml

Energia 45 kcal

Białko 1,8 g

Tłuszcze 1,5 g

Węglowodany 8,4 g

Jeśli szukasz dietetyka w Poznaniu, zapraszam na konsultacje.