POTRZEBNE SKŁADNIKI
POTRZEBNE SKŁADNIKI
- Botwinka 1 pęczek
- ziemniaki 3-4 sztuki ok. 320 g
- marchewka 2 sztuki 200g
- koper ogrodowy
- sok z cytryny 40 g
- śmietana 1 łyżka
- sól, pieprz, cukier
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1.Przygotować gorący bulion. Odciąć liście botwinki od buraczków, dokładnie umyć liście a buraczki obrać.
2.Liście posiekać na desce a buraczki pokroić na cienkie półplasterki lub zetrzeć na tarce.
3.Ziemniaki umyć i obrać, pokroić na cienkie plasterki lub w kostkę.
4.W szerokim garnku na oliwie podsmażyć ziemniaki (ok. 5 – 7 minut), następnie wlać gorący bulion i zagotować.
5.Gotować przez ok. 8 minut aż ziemniaki będą już prawie miękkie. W połowie gotowania dodać buraczki (plasterki lub starte).
6.Następnie dodać posiekane łodyżki oraz liście botwinki i gotować przez ok. 3 minuty. Doprawić pieprzem i ewentualnie solą.
7. Dodać śmietanę i przyprawić do smaku.

WARTOŚĆ ODŻYWCZA 1 PORCJI ( 400 ml)
Energia 82 kcal
BIAŁKO 3,2 g
TŁUSZCZE 1 g
WĘGLOWODANY 19,9g
BŁONNIK 5,9 g