dietetyk poznań

ZUPA Z BOTWINKI

POTRZEBNE SKŁADNIKI

POTRZEBNE SKŁADNIKI

  • Botwinka 1 pęczek
  • ziemniaki 3-4 sztuki ok. 320 g
  • marchewka 2 sztuki 200g
  • koper ogrodowy
  • sok z cytryny 40 g
  • śmietana 1 łyżka
  • sól, pieprz, cukier

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1.Przygotować gorący bulion. Odciąć liście botwinki od buraczków, dokładnie umyć liście a buraczki obrać.
2.Liście posiekać na desce a buraczki pokroić na cienkie półplasterki lub zetrzeć na tarce.
3.Ziemniaki umyć i obrać, pokroić na cienkie plasterki lub w kostkę.
4.W szerokim garnku na oliwie podsmażyć ziemniaki (ok. 5 – 7 minut), następnie wlać gorący bulion i zagotować.
5.Gotować przez ok. 8 minut aż ziemniaki będą już prawie miękkie. W połowie gotowania dodać buraczki (plasterki lub starte).
6.Następnie dodać posiekane łodyżki oraz liście botwinki i gotować przez ok. 3 minuty. Doprawić pieprzem i ewentualnie solą.
7. Dodać śmietanę i przyprawić do smaku.

WARTOŚĆ ODŻYWCZA 1 PORCJI ( 400 ml)

Energia 82 kcal

BIAŁKO 3,2 g

TŁUSZCZE 1 g

WĘGLOWODANY 19,9g

BŁONNIK 5,9 g