dietetyk poznań

Chlebek bananowy z wiórkami kokosowymi i orzechami

POTRZEBNE SKŁADNIKI

  • jaja kurze rozmiar M 100 g
  • ksylitol/ erytrol 120 g
  • banan 2 sztuki 220 g
  • masło ekstra 100 g
  • mąka (pszenna lub orkiszowa lub inna) 200 g
  • proszek do pieczenia ( łyżeczka) 4 g
  • soda oczyszczona ( pół łyżeczki) 2 g
  • wiórki kokosowe ( pół szklanki) 50 g
  • orzechy włoskie ( pół szklanki) 50 g

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Jajka wbić do miski i rozmiksować lub roztrzepać. Miksując dodawać cukier, następnie roztopione masło a na końcu rozgniecione lub zmiksowane blenderem banany. W drugiej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Dodać masę bananową i dokładnie wymieszać. Dodać wiórki kokosowe i drobniej posiekane orzechy i połączyć składniki. Ciasto wyłożyć do wyścielonej papierem do pieczenia dużej podłużnej formy keksowej i piec przez ok. 45 minut lub do suchego patyczka.

dietetyk poznań

WARTOŚĆ ENERGETYCZNA NA 1 PORCJĘ 60 g ( 1 /4 chlebka)

Energia 195 kcal

Białko 3,3 g

Tłuszcze 10.4 g

Węglowodany 23,1 g

Błonnik 1,4 g

Jeśli szukasz dietetyka w Poznaniu zapraszam na konsultacje.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *