POTRZEBNE SKŁADNIKI
- jaja kurze rozmiar M 100 g
- ksylitol/ erytrol 120 g
- banan 2 sztuki 220 g
- masło ekstra 100 g
- mąka (pszenna lub orkiszowa lub inna) 200 g
- proszek do pieczenia ( łyżeczka) 4 g
- soda oczyszczona ( pół łyżeczki) 2 g
- wiórki kokosowe ( pół szklanki) 50 g
- orzechy włoskie ( pół szklanki) 50 g
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Jajka wbić do miski i rozmiksować lub roztrzepać. Miksując dodawać cukier, następnie roztopione masło a na końcu rozgniecione lub zmiksowane blenderem banany. W drugiej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Dodać masę bananową i dokładnie wymieszać. Dodać wiórki kokosowe i drobniej posiekane orzechy i połączyć składniki. Ciasto wyłożyć do wyścielonej papierem do pieczenia dużej podłużnej formy keksowej i piec przez ok. 45 minut lub do suchego patyczka.

WARTOŚĆ ENERGETYCZNA NA 1 PORCJĘ 60 g ( 1 /4 chlebka)
Energia 195 kcal
Białko 3,3 g
Tłuszcze 10.4 g
Węglowodany 23,1 g
Błonnik 1,4 g
Jeśli szukasz dietetyka w Poznaniu zapraszam na konsultacje.