Masz insulinooporność lub podejrzewasz ją u siebie ? Zrób badania w tym kierunku i umów się na wizytę do dietetyka w Poznaniu. Poniżej przedstawiam badania, które możesz wykonać przed wizytą w Poradni Dietetycznej.
WSKAŹNIK HOMA IR
Wskaźnik insulinooporności Homa IR – laboratoryjna ocena insulinooporności na podstawie zależności pomiędzy stężeniem insuliny i glukozy we krwi obwodowej na czczo. Średnia wartość Homa IR u osób zdrowych wynosi 1.
Homa IR>2 wskazuje na insulinooporność
Wynik > 1 powinien wzbudzić czujność i skłonić do podjęcia działań.
WSKAŹNIK QUICKI
Rzadziej stosowany. Jest logarytmem Homa IR.
Wartość < 0,34 wskazuje na insulinooporność.
OGTT – TEST OBCIĄŻENIA GLUKOZĄ, KRZYWA INSULINOWA
OGTT jest trzyetapowym badaniem poziomu glukozy lub insuliny ( lub jedno i drugie)
Etap I – pobranie krwi na czczo ( przed wypiciem glukozy)
Etap II – pobranie krwi 1h po wypiciu glukozy
Etap III – pobranie krwi 2 h po wypiciu glukozy
INTERPRETACJA WYNIKÓW BADAŃ WEDŁUG R. HART MARY KEY GOSSMAN
Na czczo < 10 mU/ ml
po 1 h < 50 mU/ ml
po 2 h <30 mU/ ml
KTO MOŻE ZDIAGNOZOWAĆ IO ?
Diagnostyką insulinooporności zajmuje się lekarz – nie google, Ty sam, sąsiad czy dietetyk. Dietetyk może zaproponować abyś wybrał się na badania natomiast diagnostyką zajmuje się lekarz.
Jeśli masz insulinooporność i chcesz dopasować swój jadlospis do stanu zdrowia dietetyk w Poznaniu się tym zajmie. Skontaktuj się ze mną.
dietetyk mgr Sylwia Rozenkop – dietetyk kliniczny, dietetyk dziecięcy, psychodietetyk