dietetyk poznań

Produkty zalecane przy insulinooporności

Masz insulinooporność i zastanawiasz się czy mogłabyś wprowadzić do diety coś co poprawi Twoją wrażliwość insulinową? Twój dietetyk przychodzi z pomocą.

Jest kilka produktów, które wykazują poprawiają insulinowrażliwość.

  • Cynamon – ma wpływ na poziom glukozy na czczo, hemoglibiny glikowanej oraz wskaźnika HOMA
  • Imbir – badania wykazują, że regularne stosowanie imbiru już po czterech tygodniach wpływa na obniżenie poziomu glukozy we krwi, natomiast po ośmiu tygodniach odnotowano znaczny wzrost wrażliwości tkanek na insulinę.
  • Czosnek – zawiera substancje o działaniu immunosupresyjnym i poprawia insulinowrażliwość
  • Bazylia – poprawia wrażliwość tkanek na działanie insuliny
  • Czarnuszka – obniża stężenie glukozy i insuliny na czczo
  • Kakao- zaobserwowano wpływ kakao na obniżenie insulinooporności oraz spadek cholesterolu frakcji LDL i wzrost frakcji HDL u pacjentów z cukrzycą typu 2 oraz spadek stężeń glukozy i insuliny u osób z hipercholesterolemią
  • Zielona herbata- zielona herbata obniża poziom glukozy we krwi, może więc działać przeciwcukrzycowo oraz pomagać w unormowaniu poziomu cukru we krwi przy insulinooporności i stanach przedcukrzycowych

Chciałabyś dowiedzieć się więcej na temat diety przy insulinooporności ? Dietetyk w Poznaniu pomoże Ci dobrać odpowiedni dla Ciebie program żywienia.

mgr Sylwia Rozenkop – Nowaczyk – dietetyk kliniczny, dietetyk dziecięcy, psychodietetyk

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *