Masz insulinooporność i zastanawiasz się czy mogłabyś wprowadzić do diety coś co poprawi Twoją wrażliwość insulinową? Twój dietetyk przychodzi z pomocą.
Jest kilka produktów, które wykazują poprawiają insulinowrażliwość.
- Cynamon – ma wpływ na poziom glukozy na czczo, hemoglibiny glikowanej oraz wskaźnika HOMA
- Imbir – badania wykazują, że regularne stosowanie imbiru już po czterech tygodniach wpływa na obniżenie poziomu glukozy we krwi, natomiast po ośmiu tygodniach odnotowano znaczny wzrost wrażliwości tkanek na insulinę.
- Czosnek – zawiera substancje o działaniu immunosupresyjnym i poprawia insulinowrażliwość
- Bazylia – poprawia wrażliwość tkanek na działanie insuliny
- Czarnuszka – obniża stężenie glukozy i insuliny na czczo
- Kakao- zaobserwowano wpływ kakao na obniżenie insulinooporności oraz spadek cholesterolu frakcji LDL i wzrost frakcji HDL u pacjentów z cukrzycą typu 2 oraz spadek stężeń glukozy i insuliny u osób z hipercholesterolemią
- Zielona herbata- zielona herbata obniża poziom glukozy we krwi, może więc działać przeciwcukrzycowo oraz pomagać w unormowaniu poziomu cukru we krwi przy insulinooporności i stanach przedcukrzycowych
Chciałabyś dowiedzieć się więcej na temat diety przy insulinooporności ? Dietetyk w Poznaniu pomoże Ci dobrać odpowiedni dla Ciebie program żywienia.
mgr Sylwia Rozenkop – Nowaczyk – dietetyk kliniczny, dietetyk dziecięcy, psychodietetyk