dietetyk poznań

PUDDING Z TAPIOKI Z MUSEM MANGO

Dietetyk dziecięcy Poznań zaplanuje smaczne i zdrowe posiłki dla Twojego dziecka. Poznaj przepis na pudding z tapioki z musem mango.

POTRZEBNE SKŁADNIKI:

  • 50 g tapioki
  • 250 ml mleka ( u mnie krowie 2% tłuszczu) ale może też być dowolne roślinne
  • erytrytol ( opcjonalnie) można też zamienić na ksylitol
  • 200 g miąższu z mango ( można zblendować mrożone mango lub kupić mus z mango w tubce lub kupić świeże mango i zmiksować)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Tapiokę przesyp do garnka, zalej mlekiem i gotuj około 15 minut do miękkości. Dodaj ksylitol lub erytrol. Pozostaw w garnku i poczekaj aż wystygnie. Przełóż do miseczek. Na tapiokę dodaj mus z mango. Włóż do lodówki na około 2 h ( najlepiej smakuje na zimno). Można dodać na wierzch sezonowe owoce np. borówki czy jagody.

WARTOŚĆ ODŻYWCZA

Energia 220 kcal

Białko 4,6 g

Tłuszcze 2,7 g

Węglowodany 45,4 g

Szukasz dietetyka w Poznaniu – zapraszam na konsultacje.

mgr Sylwia Rozenkop- Nowaczyk, dietetyk kliniczny, dietetyk dziecięcy, psychodietetyk

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *