Dietetyk dziecięcy Poznań zaplanuje smaczne i zdrowe posiłki dla Twojego dziecka. Poznaj przepis na pudding z tapioki z musem mango.
POTRZEBNE SKŁADNIKI:
- 50 g tapioki
- 250 ml mleka ( u mnie krowie 2% tłuszczu) ale może też być dowolne roślinne
- erytrytol ( opcjonalnie) można też zamienić na ksylitol
- 200 g miąższu z mango ( można zblendować mrożone mango lub kupić mus z mango w tubce lub kupić świeże mango i zmiksować)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Tapiokę przesyp do garnka, zalej mlekiem i gotuj około 15 minut do miękkości. Dodaj ksylitol lub erytrol. Pozostaw w garnku i poczekaj aż wystygnie. Przełóż do miseczek. Na tapiokę dodaj mus z mango. Włóż do lodówki na około 2 h ( najlepiej smakuje na zimno). Można dodać na wierzch sezonowe owoce np. borówki czy jagody.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA
Energia 220 kcal
Białko 4,6 g
Tłuszcze 2,7 g
Węglowodany 45,4 g
Szukasz dietetyka w Poznaniu – zapraszam na konsultacje.
mgr Sylwia Rozenkop- Nowaczyk, dietetyk kliniczny, dietetyk dziecięcy, psychodietetyk